koorts

Eerste-hulp-bij-koorts-lijstje

koorts

Meestal ben ik ben echt heel stoer en niet snel in paniek. En als bijvoorbeeld één van onze kids een keertje ziek is, maak ik me heus niet zo druk. Iedereen is wel eens ziek, dus ook die van ons zullen vast wel eens een dagje of twee koorts hebben. En dan blijf ik heel rustig en geef ik desnoods wat homeopatisch.. Maar druk maak ik me niet hoor. Echt, echt waar!

Ik was er van overtuigd! Totdat onze oudste voor het eerst koorts had. Hij was in korte tijd echt knetterziek. In rap tempo 40 graden koorts en hij was helemaal overstuur. Het enige wat’ie wilde was bij mij in de draagdoek. Dat gegeven zorgde er in ieder geval voor dat ik precies wist welk homeopatisch middel ik hem kon geven.

Maar toch maakt ik me ietsje drukker dan dat ik me had voorgenomen. Zo’n eerste keer een ziek pjukje is toch niet grappig. Dus ik was super blij met mijn twee hulplijnen. De eerste is een vriendin die huisarts is. Ze wil bij hoge nood wel even vertellen dat ik me geen zorgen hoef te maken. Daarnaast mag ik gelukkig altijd, als ik me echt, echt, heel veel zorgen maak (en ook al tien keer daarvoor) mijn klassiek homeopaat appen of bellen om advies te vragen. En omdat ik me toch redelijk snel zorgen maakte, heb ik daar dankbaar gebruik van gemaakt.

Achteraf denk ik dat ik best wat relaxter had mogen zijn, maar het ‘help, mijn kind is voor het eerst ziek’-gevoel overheerste al snel mijn redelijke verstand. Om nog beter voorbereid te zijn op een volgende koortsaanval vroeg ik mijn homeopaat wat handvaten op papier te zetten.

 

Eerste Hulp Bij Eerste Keer Koorts Bij Oudste Kindjes *

*Het advies geld ook voor de jongere broertjes en zusjes, maar waarschijnlijk heb je dan wat meer vertrouwen, waardoor je wat minder hulplijntjes en hulplijstjes nodig hebt.

 

Koorts is de beste manier om beter te worden, mits je het goed in de gaten houdt.

Virussen leven graag bij 37 graden. Als de temperatuur stijgt, verspreiden ze zich minder snel

Bij temperatuurstijging stijgt het aantal antistoffen. Bij 39 graden is dat voor sommige antistoffen wel 20 x zoveel

Bij elke graad temperatuurstijging verdubbelt de stofwisseling (betere aan en afvoer van stoffen die nodig zijn of geloosd moeten worden)

Waar je op moet letten als je kindje koorts heeft:

 • Is je kindje nog helder? Kijkt het je aan? Kun je contact maken?
 • Heeft het pijn (veel huilen, schoppen, krampen), dan is een behandeling nodig. Kinderaspirine vermindert de pijn en de koorts en kan soms nodig zijn, maar lost het probleem niet op. Geef het liefst een homeopatisch middel.
 • Een kindje kan makkelijk pieken van boven de 40 graden hebben, als het verder rustig slaapt, ademt etc. De pols gaat dan wel snel.
 • Vertrouw je het niet, haal dan de huisarts erbij. Als je kindje geen pijn heeft, vraag dan niet meteen om antibiotica of aspirine, maar vraag of het verantwoord  is om een dagje af te wachten (en daarna nog een dagje en…)
 • Drie dagen met pieken boven de 40 graden is niet vreemd bij een kind, vooral niet als het goed slaapt, niet veel huilt en gewoon drinkt tussendoor. Let vooral tussen het slapen in of je contact kunt maken en of er geen pijn is.
 • Als je kindje weinig of niet drinkt, hou het dan extra in de gaten (droge luiers, uitdroging)
 • Ga ’s nachts af en toe kijken.

 

Vertrouw je het niet, haal dan de huisarts erbij. Als je kindje geen pijn heeft, vraag dan niet meteen om antibiotica of aspirine, maar vraag of het verantwoord  is om een dagje af te wachten (en daarna nog een dagje en…)

 

Wat kun je zelf doen als je kindje koorts heeft:

 • Geef op advies van een homeopaat af en toe een middel. Reageert je kindje niet goed, twijfel je om wat voor reden dan ook, ga altijd op je gevoel af en aarzel niet naar de huisarts te gaan als je iets niet vertrouwt. Luister altijd liever naar je eigen gevoel dan naar anderen.
 • Dring geen voeding op. De meeste kinderen hebben reserve genoeg en kunnen wel een paar dagen zonder vast voedsel. Biedt borstvoeding aan of als ze ouder zijn, kamillethee, venkelthee, sap (zonder toegevoegde suiker), stukjes appel of ander fruit dat ze lekker vinden, eventueel een rijstwafel.
 • Ga geen gewone koekjes of snoepjes of een plak koek geven omdat je bang bent dat ze tekorten krijgen. Dat krijgen ze niet. Zoetigheid i.h.a. stimuleert ontsteking, dus hou dat ver weg.
 • Laat je kindje eten en drinken wat het wil en zelf kiezen uit datgene wat je klaarzet.
 • Koorts na vaccinatie kun je zien als een poging van het kind om lichaamsvreemde stoffen het lichaam uit te werken
  • Stel de volgende vaccinatie uit tot het kind weer helemaal gezond is
  • Is de reactie de volgende keer nog heftiger, denk dan goed na of je de volgende vaccinatie wel wilt geven.
  • Ga voor ontstoring naar een klassiek homeopaat

De informatie over koorts is samengesteld door Klassiek Homeopaat Jeroen Morssink. Wil je meer weten over hoe je met homeopathie je kindje kunt ondersteunen? Veel homeopaten organiseren regelmatig cursussen of bijkenkomsten over hoe je zelf homeopathie toe kunt passen. Kijk voor meer informatie over homeopathie ook op https://www.vereniginghomeopathie.nl.

Top