Hypnobirthing (deel 1)

Soms heb ik zo’n periode dat ik geen letter op papier krijg. Eens per week doe ik een poging waar ik vervolgens zo ongelukkig van wordt, dat ik na 5 minuten weer stop. Daarom liggen er op dit moment zo’n 10 pogingen over HypnoBirthing in mijn digitale prullenbak. En ik moet zeggen, daar baal ik van. Want als ik ergens blij van wordt de laatste tijd is dat juist wél Hypnobirthing. Terwijl ik dit nooit had verwacht!

 

Tijdens mijn opleiding tot zwangerschapsyogadocent was ik in de veronderstelling dat zwangerschapsyoga dé ultieme voorbereiding is op de bevalling, Voor iedere zwangere vrouw. Ik heb zelf twee fantastische bevallingen gehad en ik weet zeker dat ik dat vooral heb te danken aan de (zwangerschaps)yogalessen.

Vooral de bevalling van onze jongste Ferran was een prachtige ervaring. Een bevalling volgens het boekje! Of nou ja, mijn eigen boekje dan. Als je het boekje van de verloskundige zou volgen, had ze vast iets meer gedaan dan naast me op de stoel zitten. Maar voor ons was het perfect! Ik zou het zo gaaf vinden als iedere vrouw dat zo mee mag maken.

Na mijn bevalling vertelde de verloskundige dat ze één keer een nog relaxtere bevalling had meegemaakt. Een HypnoBirthing bevalling, zoals ze het noemde. Nog mooier? Nog relaxter? Met HypnoBirthing?? HypnoBirthing klonk voor mij als een Amerikaanse hype, een mooi verhaal en weinig inhoud. Zo’n hype. Ietsje veel vooroordelen, ik geef het toe. Maar stiekem was mijn interesse gewekt, dus ik ging op zoek naar informatie.

 


Een bevalling volgens het boekje! Of nou ja, mijn eigen boekje dan.


 

Eén van mijn yogalessers, Rinske, heeft ervaring met HypnoBirthing. Ik kon me nog herinneren dat zij, als één van de eersten in Friesland, de cursus had gedaan. Haar eerste bevalling was erg traumatisch geweest en ze wilde graag haar angst voor de tweede bevalling overwinnen. En ondanks dat zij ook een hoopje vooroordelen had over HypnoBirthing, besloot ze samen met haar partner de cursus te doen. En zij wilde haar verhaal wel met mij én met jullie delen! Tijd dus voor thee en een goed gesprek!

Ook deze illustratie is gemaakt door Marijke Buurlage 😀 www.marijkebuurlage.com

Dat goede gesprek is onderhand alweer 4 maanden geleden. Het was een mooi en openhartig gesprek waarin Rinske vertelde over haar bevallingen. Bevallingen die compleet niét volgens het boekje gingen. Ze vertelde over de angst om haar kindje bijna te verliezen, waardoor ze erg op zag tegen een volgende bevalling en over hun liefste wens: dat ze hun kindje na de bevalling bij zich mochten hebben.

In ons gesprek spraken we het over de cursus en wat ze daarin hadden geleerd. Ik kreeg van haar boeken en andere informatie over HypnoBirthing. Ze vertelde hoe ze daardoor heel anders tegen de geboorte aan kon kijken. Hoe ze dankzij de oefeningen, de kennis en praktische informatie met vertrouwen de bevalling kon ervaren. Ze legde uit over de praktische dingen die ze daar had geleerd, over visualisaties die ze had toegepast en over de positieve bevallingsverhalen en filmpjes die ze mocht zien. Ik begrijp uit haar verhaal dat het zo’n compleet andere benadering naar de bevalling toe is. Een positieve benadering, zonder angst, pijn en vol vertrouwen, waardoor je samen met je partner op een hele andere manier naar de bevalling toe groeit.

Weg waren mijn vooroordelen. Ik was fan! Fan van HypnoBirthing en ook een beetje van Rinske. Omdat ze met zo’n open blik heeft durven te kijken naar haar ervaring en te vertellen over haar bevallingen. Doordat ze heeft besloten ervan te leren en er op een stoere manier mee aan de slag te gaan. Een prachtig voorbeeld van bewustwording!

 


Ik was fan! Fan van HypnoBirthing en ook een beetje van Rinske.


 

En omdat ik zo enthousiast ben, weet ik niet goed hoe ik dat allemaal in één blog moet zetten. Maar ik wil graag Rinskes verhaal en het verhaal over HypnoBirthing met jullie delen! Dus maak ik er misschien wel twee. Of drie. Zodat ik jullie kan vertellen over Rinske, over bevallen zonder pijn, over bevallen in ontspanning. Misschien overstroomt mijn prullenbak straks helemaal, maar die blogs gaan er komen!

 

Top