Vitamine K injectie bij pasgeboren baby’s

De Nederlandse gezondheidsraad adviseert een injectie met vitamine K voor baby’s direct na de geboorte*. Dit is te lezen in het artikel op nu.nl.

Vlak na de geboorte krijgen alle baby’s een orale shot vitamine K. Deze hoeveelheid is bedoeld voor de eerste week na de geboorte. Daarna wordt geadviseerd om alle baby’s die borstvoeding krijgen 150 microgram vitamine K per dag te geven.

 

Onderbuikgerommel

Nu weet ik niet wat jouw of onderbuikgevoel daarvan vindt, maar die van mij maakt ‘PAS OP’ rommels in mijn buik. En die ‘‘PAS OP’ rommels betekenen bij mij altijd dat ik me ergens in moet verdiepen. In dit geval die vitamine K dus. Vitamine K die niet meer in drupjesvorm wordt gegeven, maar nu een echte injectie. Het woord ‘injectie’ roept bij mij nog grotere vraagtekens op.

Van vitamine K wordt gezegd dat alle baby’s die nodig hebben in de eerste drie maanden, omdat ze anders kans hebben op ernstige bloedingen. Wat ik me dan afvraag.. is het dan zo slecht gesteld met de gezondheid van de mens dat zelfs een pasgeboren baby hulpstoffen toegediend moet krijgen om te overleven?

 

Foutje van de natuur

Stel he, stel.. je bent net geboren. Als klein mensje kom je ter wereld. Een echt minimensje, maar al helemaal compleet. Tien vingertjes, tien teentjes, ieniemienie nageltjes. Misschien zelfs een paar haartjes op je hoofd. Aan de buitenkant helemaal perfect! Zo mooi bedacht, knap staaltje werk van moeder natuur. En dan hebben we het alleen nog maar over de buitenkant van dat mini-mensje.

Ik weet niet of jij wel eens een boek hebt open geslagen over de anatomie en fysiologie van de mens? Maar als je dat leest kan je mond helemaal open vallen van verbazing. Zo knap bedacht! Alles werkt samen, beïnvloedt elkaar, zelfs tot in de kleinste cellen. En als je kijkt naar zo’n minimensje.. zelfs dan werkt alles op dezelfde manier, al vanaf een heel vroeg stadium. De natuur zit zo vol complexiteit dat wij als mensen dit nog lang niet allemaal begrijpen en inzichtelijk hebben. Maar de natuur heeft voor alles en over alles, zelfs het kleinste detail, nagedacht. Daarvan wordt je je weer extra bewust bij de geboorte van zo’n mini-mensje. Perfect, tot in de kleinste cel.

Maar helaas, ook de natuur laat wel eens een steekje vallen. Waarschijnlijk was het op een maandagochtend, nog net niet helemaal scherp na een lang weekend, dat de natuur de laatste hand legde aan het concept ‘baby’.  En daar ging het mis! Een klein foutje met desastreuze gevolgen! Eén klein vitamientje vergeten bij de ‘making off’ van de baby. En dan wel de vitamine K, zoals wij mensen kortgeleden ontdekt hebben. Die hebben baby’s namelijk niet. En ze maken ze zelf de eerste paar maanden ook nog niet.

Maar gelukkig, de redder in nood, de slimme, wetenschappelijke mens is ontwikkeld! En die zorgt er nu voor dat geen enkel baby’tje meer die vitamine hoeft te missen. Vlak na de geboorte een shot vitamine K en daarna worden de ouders van alle mini-mensjes opgedragen deze vitamine ook te geven.  Helaas was de natuur even niet slim genoeg, maar nu, met een injectie, zal er helemaal niets meer misgaan. Gelukkig dat wij mensen zo slim zijn en dit foutje van de natuur hebben achterhaald. Godzijdank..  uuuhh.. dankjulliewel.

 

Dit is wat het voedingscentrum zegt over vitamine K bij baby’s:

 • Vitamine K of fylochinon is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Pasgeboren kinderen krijgen na de geboorte extra vitamine K. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram aan vitamine K-druppels nodig.
 • Pasgeboren baby’s kunnen een tekort hebben aan vitamine K, omdat ze tijdens de zwangerschap te weinig binnenkrijgen. Dat komt doordat:
  • vitamine K het ongeboren kind niet via de placenta kan bereiken. Daardoor kan het kind geen voorraad opslaan.
  • de baby nog onvoldoende darmbacteriën heeft om voldoende vitamine K aan te maken.

 

Kritisch met Vitamine K

Er zijn al genoeg artikelen geschreven die kritisch zijn met het gebruik van vitamine K. waaronder:

https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/tag/vitamine-k/

https://www.borstvoeding.com/bijvoeding/vitaminen/vitamine-k.html

De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

 • De darmflora van een pasgeboren baby is nog nauwelijks ontwikkeld. Voor een optimale darmflora adviseert de WHO de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding voor baby’s. Je kunt het toedienen van Vitamine K zien als bijvoeding, waardoor het de darmflora kan verstoren. Een baby heeft nog geen beschermlaag in de darmen, waardoor alles wat niet natuurlijk is rechtstreeks de darmwand aan kan tasten.
 • Alle kindjes worden geboren met een zeer laag gehalte aan vitamine K. Zo heeft de natuur het bedoelt. Er is een zeer zeldzame kans dat je kindje geboren wordt met een bloedstollingsafwijking. In dat geval kan toediening van vitamine K geadviseerd worden.
 • Bij gebruik van medicatie van de moeder (bijvoorbeeld antibiotica) kunnen er ook bloedstollingsproblemen ontstaan bij het kindje. Ook dit kan een reden zijn om wel vitamine K toe te dienen.
 • Wanneer de navelstreng meteen na de geboorte wordt doorgeknipt, mist je kindje een belangrijke bron van ijzerrijk bloed. Ook dit kan de kans op een bloeding bij de baby vergroten.
 • Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen van het toedienen van vitamine K op de korte en lange termijn. Hierdoor is nauwelijks te zeggen of dit helemaal veilig is.

 

Besluit je wel vitamine K te geven? Bekijk dan eens de verschillende merken. Ieder merk heeft zijn eigen toevoegingen. Het beste kun je een vitamine geven op natuurlijk basis, bijvoorbeeld olijfolie.

* Dit advies is tot op heden nog niet overgenomen, voorlopig blijft het huidige advies voor baby’s gelden. Het nieuwe kabinet zal hierover een beslissing nemen.

Top