Eerder schreef Jeroen Morssink over de invloed van je hormonen op je vruchtbaarheid. (Kijk, deze) In dit tweede blog gaat hij, aan de hand van een praktijkvoorbeeld, verder in op de emotionele factoren een zwangerschap in de weg kunnen staan.
Bewust zwanger worden
Als je kijkt naar onvruchtbaarheid, dan ligt globaal bij 30% van de stellen de oorzaak bij de vrouw, bij 30% bij de man en bij 30% bij allebei. Bij 10% van de stellen kunnen de artsen geen oorzaak vinden. Als de oorzaak bij de vrouw ligt, dan kunnen er verschillende lichamelijke dingen een rol spelen, zoals:
- Problemen met de cyclus
- Afwijkingen aan de eileiders en de baarmoeder
- Problemen met het baarmoederhalsslijm
- Endometriose
- Andere ernstige ziektes
Als de oorzaak bij de man ligt dan kunnen er ook een hele reeks lichamelijke oorzaken zijn, die uiteindelijk leiden tot te weinig gezond sperma.
Naast alle fysieke problemen, kunnen ook emotionele factoren een zwangerschap in de weg staan. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om problemen met seksualiteit of om stress. Maar... Er is nog een heel andere factor, waar bijna niemand bij stil staat, maar die soms een doorslaggevende rol speelt. Die factor heeft te maken met de vragen: ‘Wil ik écht wel zwanger worden?’ en ‘Ben ik er wel aan toe?’
Wil je écht zwanger worden?
Nu denk je misschien: ‘Dat zijn best wel domme vragen. We proberen al een jaar zwanger te worden, dus natúúrlijk willen we een kindje, natúúrlijk zijn we er aan toe!’
Voor je nu boos wordt op me, zal ik je het verhaal vertellen van Jeanine en Wim. Ze wilden samen heel graag kinderen en waren heel verdrietig dat het al twee jaar niet lukte. Ook een paar IVF-pogingen waren op niets uitgelopen. Dat was wat ze mij aan het begin van ons gesprek vertelden. Maar na anderhalf uur praten, zat er een heel andere Jeanine voor me. Ik zag een vrouw van 31 die haar tranen probeerde te drogen, nadat ze allemaal pijnlijke herinneringen had opgehaald. Over hoe haar moeder er nooit was toen ze van de basisschool thuis kwam. Dat ze zo bang was voor de onvoorspelbare woede-aanvallen van haar moeder dat ze dikwijls uit school niet naar huis durfde te gaan. Dat ze ’s avonds uren wakker bleef en pas in slaap durfde te vallen als het stil was op de slaapkamer van haar moeder.
En nu wilde Jeanine zo graag een eigen gezinnetje om het allemaal goed te doen en om in te halen wat ze zelf gemist had... En dat ze zo graag een gezinnetje wilde, dat wist Wim, dat wisten haar vriendinnen. Maar dat ze tegelijkertijd met een enorme angst rondliep om hetzelfde te worden als haar moeder, dat wist haar omgeving niet. Sterker nog, ze werd het zich zelf pas echt bewust tijdens het gesprek.
‘Ik kan het niet, ik kan het niet, ik word vast een waardeloze moeder’, snikte Jeanine nog na, nadat het hele verhaal op tafel was gekomen.
‘Ik kan het niet, ik kan het niet, ik word vast een waardeloze moeder’, snikte Jeanine nog na, nadat het hele verhaal op tafel was gekomen. En Wim? Wim was verbijsterd. Hij wist helemaal niet wat hij moest zeggen. Dit verhaal had hij nog nooit gehoord van Jeanine. Het overviel hem volledig.
Is dit een raar verhaal? Zoiets wat je maar 1x in je leven hoort? Is het zeldzaam?
Nee hoor. Misschien is het in veel gevallen niet zo heftig, maar in het algemeen zijn we ons niet bewust dat er meer is dan alleen datgene wat we aan de buitenwereld laten zien. Terwijl we bewust denken en zeggen dat we heel graag een kindje willen, kan die wens onbewust gesaboteerd worden door onbewuste overtuigingen die heel diep in ons weggestopt zitten. Het is alsof je een kar probeert vooruit te trekken, terwijl er stiekem achteraan iemand uit alle macht de kar op zijn plaats probeert te houden.
Hoe kun je voorkomen dat je in die valkuil stapt?
Als je een half jaar op het juiste moment seks hebt en je bent nog niet zwanger, dan kan dat natuurlijk allerlei oorzaken hebben. Maar naast alle lichamelijke dingen die je kunt gaan uitzoeken, is het belangrijk dat je jezelf die ene vraag durft te stellen: Wil ik echt voor 100% voor een kindje gaan, of voel ik heel af en toe ergens een twijfel? We zijn er vaak erg goed in om die twijfels heel snel weer weg te stoppen. Dat heeft ook te maken met de wereld waarin we leven. Die vraagt van iedereen om toch vooral erg succesvol te zijn. Maar als je echt naar diepere blokkades voor een zwangerschap op zoek wilt gaan, zul je dat ideaalbeeld voor even moeten vergeten en proberen om heel eerlijk te zijn. Misschien lukt dat samen met je partner, dat zou ideaal zijn. Maar heb je het idee dat er dingen in de weg zitten, maar kun je er de vinger niet opleggen, ga dan op zoek naar iemand die je daarbij kan helpen. Bijvoorbeeld een klassiek homeopaat die samen met jou op zoek kan gaan naar een dieperliggende oorzaak en deze blokkades met natuurlijke middelen probeert te verhelpen.
Wil je meer lezen over hoe je op een natuurlijke manier je vruchtbaarheid kunt vergroten? In het boek 'Het Nieuwe Zwanger Worden' vind je hier heel veel informatie over. Bestel het boek hier!
Lees ook het eerste deel 'Als zwanger worden niet zomaar lukt' of over 'tarwekiemolie, het wondermiddel?' .
Jeroen Morssink heeft al meer dan 30 jaar een praktijk in klassieke homeopathie in het noorden van het land (http://www.hetpadnaargezondheid.nl), is schrijver van onder andere 'Hé dokter wordt wakker' en 'Heel de gewonde genezer' en uitgever van het boek 'Het Nieuwe Zwanger Worden'.