De één heeft ze al in een vroeg stadium, de ander alleen aan het einde en er zijn zwangere vrouwen die geen idee hebben wat het zijn: harde buiken. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik wat harde buiken zijn. Tijdens mijn zwangerschap werd mijn vader ernstig ziek en ging ik, 5 maanden zwanger, weer tijdelijk aan het werk als wijkverpleegkundige, een pittige functie. Doordat het werk op meer dan een uur afstand van mijn woonplaats was, maakte ik lange dagen. Neem daarbij de zorg voor mijn vader en bij elkaar was dat voldoende spanning voor de basis van harde buiken.
Harde buiken in de zwangerschap zijn een normaal verschijnsel, ze worden veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder. De baarmoeder is eigenlijk een hele grote spier die heel hard moet werken tijdens de bevalling. Harde buiken kunnen veroorzaakt worden door het schoppen van de kleine spruit daarbinnen. Het kan onaangenaam voelen en mag vooral niet pijnlijk zijn. Hoe lang een harde buik duurt varieert per persoon. Gemiddeld een minuut.
Harde buiken kunnen ook veroorzaakt worden door seks of een orgasme, snelle groei van de baarmoeder, bukken, een volle blaas, blaasontsteking en snelle bewegingen. En niet onbelangrijk door stress.
Als een harde buik komt door een schoppend kindje, bukken, orgasme of een volle blaas is dat geen probleem. Als de harde buiken ontstaan na momenten van inspanning of als je er dagelijks last van hebt, is dat een teken om het eens wat rustiger aan te doen. Dan zijn de harde buiken waarschijnlijk het gevolg van stress.
Bij mij was het laatste het geval. Lange dagen, stress op het werk en spanning over mijn zieke vader. Voldoende reden voor harde buiken. Een vervelende gevoel, niet pijnlijk maar zeker niet prettig. Ik had ze voor het eerst rond 6 maanden zwangerschap en hoe verder ik in de zwangerschap kwam hoe meer harde buiken ik kreeg. Rust was wat voor mij werkte. Eén keer heb ik de verloskundige gebeld omdat het echt pijnlijk werd. Toen moest ik de harde buik als het ware wegzuchten. Gelukkig bleek na een controle dat alles in orde was maar ik moest nog meer in de rust.
Het is van belang om de verloskundige te bellen als de harde buiken pijnlijk zijn of als je gedurende een paar uur, zes of meer harde buiken per uur ervaart. Uiteraard is het ook bij bloedverlies, vruchtwaterverlies of pijn bij het plassen verstandig om contact op te nemen. De verloskundige kan dan verder onderzoek doen om te zien wat er aan de hand is.
Wat voor mij ook erg fijn was om de spanning in mijn buik te verlichten was 100% lavendel olie, vermengd met een fijne basisolie. Dat wreef ik op zo’n moment over mijn dikke buik heen en ik voelde dan de spanning eruit trekken.
Wat voor mij ook erg fijn was om de spanning in mijn buik te verlichten was 100% lavendel olie, vermengd met een fijne basisolie. Dat wreef ik op zo’n moment over mijn dikke buik heen en ik voelde dan de spanning eruit trekken. Tot de avond voor de bevalling na exact 37 weken. Toen gingen de harde buiken over in weeën en de volgende middag was ik bevallen van een prachtige, gezonde zoon.
Wil je meer lezen over hoe je op een natuurlijke manier je zwangerschap en bevalling kunt ondersteunen? In het boek 'Het Nieuwe Zwanger Worden' vind je hier heel veel informatie over. Bestel het boek hier!
Lees ook ons artikel over 'Jeuk tijdens de zwangerschap' of over 'tarwekiemolie, het wondermiddel?' .
Frouk Jeske is moeder van Ydwer (2017), verpleegkundige en doTERRA wellness advocate. Missie? De ‘alternatieve’ wereld met de medische wereld laten samenwerken. Door steeds meer ervaring met beide kanten van de zorg wordt deze missie alleen maar groter!