Kennisbank: Inge van der Velpen

Lees hier de artikelen van fertiliteitsarts Inge van der Velpen.

Inge van der Velpen is zelfstandig fertiliteitsarts. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in het ziekenhuis, besloot Inge in 2020 als zelfstandig werkende arts aan de slag te gaan. Op die manier is er meer tijd en aandacht voor de vrouw achter “de patiënte” en hoef je minder rekening te houden protocollen en wachtlijsten.  Inge richt zich met name op een vruchtbare leefstijl en mindset, om daarmee vrouwen te ondersteunen bij vruchtbaarheidsproblemen én om gezonder zwanger te zijn.

Inge van der Velpen

Fertiliteitsarts

In deze blog neemt Inge je mee naar één van haar laatste consulten in het ziekenhuis. Hét moment waarop ze tot inzicht kwam dat een andere manier van werken wellicht tot veel meer resultaat zal gaan leiden. De start van een nieuw leven!

Mijn naam is Inge van der Velpen en ik ben fertiliteitsarts. Onlangs heb ik besloten om voor mijzelf aan de slag te gaan. Een beslissing die ik heb genomen doordat in het ziekenhuis protocollen gevolgd werden en mijn visie op vruchtbaarheid begon te verschuiven. In het ziekenhuis starten we onderzoeken en behandelingen zonder eerst naar de basis te kijken. Is een vrouw in balans, niet alleen lichamelijk, maar ook qua mindset? Door mij hierop te richten kan ik een vrouw echt helpen, hiermee gaat ze met een betere gezondheid een zwangerschap tegemoet. Een aantal patienten hebben mij hiervoor de ogen geopend, ik wil jullie graag meenemen in de zoektocht van een van deze vrouwen.

Op een mooie vrijdagochtend in juni reed ik naar mijn werk, zoals ik elke vrijdagochtend deed. Een ochtend werken en in de middag genieten van het mooie weer. Mijn poli was, zoals altijd, volgepland en het liep deze ochtend goed door. Bij mijn laatste patiënte aangekomen liep ik zelfs een beetje voor op schema en besloot ik om met haar te praten. Niet alleen een standaard gesprek, maar een echt gesprek. ‘Hoe gaat het echt met je?’ was het begin van een onverwacht gesprek, voor haar en voor mij. Ze begon te vertellen.

Ik kende deze patiente al een lange tijd. Een paar jaar geleden kwam ze samen met haar partner voor het eerst bij mij op de poli. Op dat moment was ik net begonnen als fertiliteitsarts in het ziekenhuis. Zoals altijd werd het standaard protocol gevolgd. De uitslagen waren allemaal goed! Ondanks dit positieve nieuws, had het paar een dubbel gevoel. Ontzettend fijn dat er niets aan de hand lijkt te zijn, maar waarom zijn we dan nog niet zwanger? Na deze onderzoeken, het zogenaamde oriënterend fertiliteitsonderzoek, volgt er een berekening wat de kans is op een spontane zwangerschap binnen een jaar. Bij dit paar bleek dat deze kans verbeterd kon worden met een behandeling, IUI behandeling genaamd. Intra Uteriene Inseminatie, het inbrengen van opgewerkte zaadcellen in de baarmoeder, rond de tijd van de eisprong. Na de eerste IUI was ze direct zwanger, fantastisch! Ze kregen een prachtige zoon. En nu zaten ze weer bij mij op het spreekuur, het lukte niet om zwanger te worden voor een broertje of zusje. Daarom waren we begin van het jaar weer gestart met de IUI behandeling. Tot onze grote vreugde was ze wederom gelijk zwanger, alleen duurde dit helaas niet lang. Ze kreeg een miskraam.

Inge biedt 1-op-1 online programma’s aan en via Instagram een cursus over vruchtbare leefstijl en mindset.

Op haar website ingevandervelpen.nl vind je nog veel meer informatie over voeding, leefstijl en mindset. Natuurlijk kun je ook bij haar terecht voor online, persoonlijke begeleiding.

Alles wat ze gedaan had de afgelopen maanden, had hun vruchten afgeworpen, ze was weer zwanger na de eerste IUI na de pauze. Ditmaal een goede zwangerschap!

En nu, ruim 4 maanden later, begon ze te vertellen, echt te vertellen. Het bleek dat ze al geruime tijd een burn out had, ook ten tijde van de miskraam. Zelf dacht ze dat dit misschien wel een of DE oorzaak zou kunnen zijn geweest van de miskraam. Ze voelde zich schuldig… Een antwoord op haar gedachte kon ik niet geven, maar ik kon haar wel inzicht geven in haarzelf. Ze is een ontzettend sterke vrouw, die zelf heeft gemerkt dat het niet goed met haar ging en aan de bel heeft getrokken. Ze had de benodigde stappen genomen: ze had ontslag genomen bij haar veeleisende baan, had al zicht op een nieuwe baan en een traject bij een psycholoog was al in volle gang. Ze zag zelf niet hoe ver ze al was in het herstellen van haar burn out, alleen was ze er nog niet helemaal. Het besluit om te stoppen met de IUI behandeling had ze niet durven te nemen in de afgelopen periode, haar wens voor een tweede kindje was te groot. Al pratende hebben we samen besloten om de behandeling 2 maanden te pauzeren, zodat ze zich volledig op het laatste stukje van haar herstel kon richten. Tevens zou ze acupunctuur gaan opstarten, om haar te helpen balans te vinden.

De 2 maanden vlogen voorbij en voor ik het wist zat ze weer voor me. Een totaal andere vrouw! De uitstraling die ik van haar kende uit het verleden was weer terug. Haar ogen straalden weer. Ik zag dat ze er klaar voor was en dat was ook het eerste wat ze tegen mij zei: ‘Ik ben er klaar voor’. Alles wees erop dat dit het moment moest zijn om weer te starten en dat hebben we gedaan. Alles wat ze gedaan had de afgelopen maanden, had hun vruchten afgeworpen, ze was weer zwanger na de eerste IUI na de pauze. Ditmaal een goede zwangerschap!

Eén vraag veranderde de hele behandeling,
een simpele 'hoe is het echt met je?'

Een vraag veranderde de hele behandeling, een simpele ‘hoe is het echt met je?’. Mijn spreekuur liet het op dat moment toe en ze was mijn laatste patiente, waardoor ik de tijd heb genomen en we ruim een uur hebben gesproken. Dit maakte mij ontzettend blij, maar ook erg verdrietig. Deze tijd heb ik niet in het ziekenhuis. Maar door deze tijd te nemen heb ik de juiste zorg kunnen leveren die zij van mij nodig had. Ze had iemand nodig die voor haar op de rem trapte, haar verhaal aanhoorde, haar vertelde hoe goed ze al bezig was en haar advies kon geven. Iemand die haar zag, een vrouw met haar emoties die weer de moed had gevonden om naar het spreekuur te komen en in de wachtkamer tussen hoogzwangere vrouwen te wachten. 

Dit heeft mij ertoe besluiten om me te focussen op de vrouw zelf, waar zij mij nodig heeft en niet op wat een ziekenhuis kan bieden. Geen protocollen, geen wachtlijsten, geen tijd te kort. Een idee groeide om zelf iets te gaan beginnen en het werd werkelijkheid!

Niet veel later kwam ‘Het Nieuwe Zwanger Worden’ op mijn pad. Een organisatie die buiten de gebaande paden durfde te denken en dat sprak mij erg aan. Een nieuwe kijk op vruchtbaarheid vanuit verschillende aandachtsgebieden. Door deze combinatie is er een brede kijk op vruchtbaarheid, niet alleen belicht vanuit medisch perspectief, maar juist vanuit een holistische visie.

Inge biedt 1-op-1 online programma’s aan en via Instagram een cursus over vruchtbare leefstijl en mindset.

Op haar website ingevandervelpen.nl vind je nog veel meer informatie over voeding, leefstijl en mindset. Natuurlijk kun je ook bij haar terecht voor online, persoonlijke begeleiding.

Onze andere experts

Ingefleur Spreij

Homeopaat

Jeroen Morssink

Klassiek Homeopaat

Simone Sinjorgo

Lichaamsgericht Therapeut