Kennisbank: Jacqueline Rantong

Hier vind je de bijdragen van zwangerschapsyogadocente Jacqueline Rantong

Jacqueline Rantong is yogadocente, videomaker én moeder van 3 prachtige meiden. Als yogadocente is Jacqueline gespecialiseerd in zwangerschapsyoga, in het bijzonder bij bekken- en rugklachten. Ze geeft onder andere zwangerschapsyogalessen bij Integrale Yoga Nederland en Mica Yoga.  Daarnaast kun je bij haar terecht voor individuele (online) begeleiding tijdens en na je zwangerschap.

Jacqueline Rantong

Zwangerschapsyogadocente

Jacqueline Rantong is videomaker én zwangerschapsyogadocente.
Waarom is zwangerschapsyoga zo waardevol als je zwanger bent?
Jacqueline neemt je mee in haar eigen ervaringen met zwanger zijn en vertelt hoe zwangerschapsyoga haar heeft geholpen.

Wat was jouw eerste aanraking met zwangerschapsyoga?

In 2005 werd ik zwanger van mijn eerste kindje Jade. Ik volgde toen al yogalessen bij Integrale Yoga Rotterdam, maar merkte op een gegeven moment dat de reguliere oefeningen niet meer zo goed gingen! Ik ben toen zwangerschapsyoga gaan volgen; ik vond het heel bijzonder om zo bewuster met mijn zwangerschap bezig te zijn en me voor te bereiden op de bevalling.

Sinds wanneer geef je zwangerschapsyoga?

Toen ik zwangerschapsyoga volgde, werd ik door mijn toenmalige docente gevraagd of ik de yoga opleiding wilde volgen. Het aspect van verdieping trok me aan en ik ben toen de beginnersopleiding gaan doen. Nog voor ik klaar was, ben ik gevraagd lessen te geven. Aanvankelijk vond ik het best spannend maar van binnen werd ik heel blij. Jade werd in 2006 geboren en iets daarna ben ik hatha yogalessen gaan geven. Het voelde alsof ik thuiskwam…

In september dat jaar bleek ik zwanger te zijn van mijn tweede dochter. Toen ik eenmaal hersteld was na de bevalling in 2007 ben ik zwangerschapsyoga gaan geven. Heel bijzonder hoe dat toen ging…

We hadden (na-) zwangerschapsyoga al ruim een half jaar gepromoot, maar er waren nog geen aanmeldingen. Op een dag besefte ik dat ik zowel fysiek als geestelijk klaar was voor het geven van (na-) zwangerschapsyoga en in die week kregen we allemaal aanmeldingen!

Wil je graag lessen volgen bij Jacqueline? Op haar website Puur Jacqueline kun je zien waar en wanneer ze lessen en partnerworkshops geeft. Je kunt deze zowel online als live volgen. Hier vind je binnenkort ook een complete online zwangerschapsyogacursus.

Voor individuele begeleiding tijdens of na je zwangerschap of als voorbereiding op de bevalling (dit kan zowel met als zonder partner zijn) kun je Jacqueline mailen; yoga@puurjacqueline.nl

Ondanks dat mijn hoofd bezwaren had, werd mijn hart heel blij

Wat misschien leuk is om te vermelden;

Op een gegeven moment kwam Lopamudra (hoofd van de opleidingen) naar me toe. Zij gaf eerst ook zwangerschapsyogalessen die ik inmiddels van haar had overgenomen. Ze wilde als specialisatie de docentenopleiding zwangerschapsyoga gaan aanbieden. Ik wilde me graag verdiepen in de theoretische maar vooral ook de geestelijke scholing rondom zwangerschap en wilde graag meedoen met de opleiding.

Ze vroeg me echter of ik de opleiding wilde gaan geven; zwangerschapsyoga, pranayama (ademhalingsoefeningen) en meditatie. Ik werd een beetje overdonderd door de vraag en twijfelde of ik hier wel genoeg kennis voor had. Ondanks dat mijn hoofd bezwaren had, werd mijn hart heel blij. Ik heb toen ja gezegd, maar vond het wel spannend!

Toen de eerste opleidingsdag naderde hadden we 3 of 4 aanmeldingen; allemaal dames met veel ervaring en een eigen yogaschool. Het zweet brak me een beetje uit. Ik vroeg Lopamudra wat ik deze dames te bieden had en ze zei me: “je enthousiasme!” Naast mijn ervaring bleek dat een heel goed vertrekpunt.

Het was een ontzettend leuke eerste zwangerschapsyogaopleiding waarbij we veel van elkaar geleerd hebben. Sindsdien heb ik me steeds meer ontwikkeld op het gebied van yoga en zwangerschap. Ik heb diverse yoga opleidingen gedaan; beginners, gevorderden I, II en III, kinderyoga, ademhalingsdeskundige, meditatie en diverse meesteropleidingen. Daarnaast ben ik ook filmmaker en maak ik o.a. (zwangerschaps)yoga video’s.

Maar het enthousiasme voor zwangerschapsyoga heb ik tot op de dag van vandaag!

Door de yoga heb ik mijn bekkenklachten overwonnen en kon ik gelukkig weer lopen

Waar komt dat enthousiasme vandaan?

Ik heb zelf 3 keer mogen ervaren hoe bijzonder het is om zwanger te zijn, nieuw leven en licht in je te dragen. Een vrouw die zwanger is, is heel mooi om te zien; ze heeft een zachte gloed in haar gezicht, iets stralends en puur. Zwangeren vormen een bijzondere groep om mee te werken.

Eén van de leukste dingen aan het geven van zwangerschapsyoga is de sfeer in de groep. Er is saamhorigheid en er hangt een gemoedelijke sfeer. Zwangeren zijn heel open en delen allerlei dingen met elkaar. Ik vind het belangrijk dat ze hun verhaal kwijt kunnen, daarmee valt soms al een last van je af en kun je beter naar ontspanning toe werken.

Zelfs bij de online lessen waarbij iedereen de les vanuit huis volgt, merk je dat er een groepsgevoel is. Ze voelen zich veilig met gelijkgestemden en kijken vaak uit naar de les, voor de ontspanning maar ook voor de gezelligheid en het kunnen uitwisselen van ervaringen. Met humor breng ik wat relativering en we kunnen samen ook lachen!

Wat verder meespeelt is dat ik zelf tijdens mijn zwangerschappen en bevallingen veel gehad heb aan yoga. Zowel in het ontspannen van mijn lichaam als bij het opvangen van de weeën. Toen ik zwanger was van mijn derde dochter kreeg ik bekkeninstabiliteit. Door 3 zwangerschappen achter elkaar en het geven van borstvoeding was ik 6 jaar achtereen hormonaal en kreeg mijn lichaam niet genoeg de tijd om te herstellen.

Na de bevalling kon ik niet meer lopen en er werd mij verteld dat dat mogelijk ook niet meer zou gebeuren. Door de yoga heb ik mijn bekkenklachten overwonnen en kon ik gelukkig weer lopen.

Daarom wil ik zwangeren ook graag begeleiden. Ik heb regelmatig gehoord dat vrouwen jaren na hun zwangerschap nog steeds last hebben van (erge) bekkenklachten omdat ze niet weten hoe ze ermee om moe(s)ten gaan. Door in een vroeg stadium te letten op je houding en een aantal dingen in acht te nemen en oefeningen te doen, kun je bekkenklachten aanzienlijk verminderen.

Met de juiste begeleiding kun je dus veel doen aan fysieke ongemakken waardoor je beter kunt functioneren en genieten van je zwangerschap en bevalling.

Als je in een toestand van ontspanning kunt komen, dan kun je ervaren dat het niet per se pijnlijk hoeft te zijn en dat je ook kunt genieten van de bevalling

Ben jezelf helemaal genezen van je bekkeninstabiliteit?

Ja, mijn bekken staat inmiddels weer in de juiste stand en ik kan alles weer moeiteloos doen. Ik heb zelf heel veel gehad aan de symmetrie oefening, die deed ik dagelijks! Als ik moeilijk kon lopen en ik voerde de oefening uit, dan was ik daarna weer mobiel.

In mijn lessen heb ik regelmatig vrouwen met bekkenklachten. We doen deze oefening dan ook geregeld. Een heel enkele keer als ik ben overbelast dan merk ik tijdens de uitvoering van deze oefening dat ik wat stijf ben in mijn bekken. Na deze oefening is dat gelukkig weer zo verholpen.

 Waarom zou jij zwangerschapsyoga aanbevelen bij zwangere vrouwen? 

Ik merk dat zwangeren aanvankelijk vaak een beetje angstig zijn voor de bevalling. Ze zijn bang voor de pijn en hebben er al van alles over gehoord. Er wordt doorgaans veel informatie verstrekt over het medische aspect van bevallen, maar er wordt minder verteld over wat bevallen nog meer kan zijn, namelijk een heel mooi proces van moeder en kind die samen een geboortereis maken. Als moeder ben je bezig nieuw leven te schenken. Het is weliswaar een intensief proces, maar als je goed voorbereid bent, kun je daar toch ontspannen in gaan. Als vrouw heb je een grote mate van invloed op hoe je de bevalling ervaart; als je met angst voor pijn de bevalling ingaat, dan ervaar je het vaak ook als pijnlijk. Als je stil staat bij het wonder van de geboorte, je verbindt met je kindje, uitziet naar zijn of haar komst en er alles aan doet om het geboorteproces zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, dan zul je de bevalling anders ervaren.

Als je in een toestand van ontspanning kunt komen, dan kun je ervaren dat het niet per se pijnlijk hoeft te zijn en dat je ook kunt genieten van de bevalling.

Ik merkte bij mijn eigen bevallingen, zeker bij de laatste, dat ik op een gegeven moment in een soort bubbel zat; in een toestand van ontspanning waarbij ik waarnam dat er weeën waren in mijn lichaam, samentrekkingen, zonder daar iets van te vinden.

Ik had niet meer zoiets van wow, dit is heftig! Ik besefte dat ook mijn kindje hard bezig was om naar deze wereld te komen. Dat wilde ik zo liefdevol mogelijk begeleiden. Het geeft een intiem gevoel van verbondenheid, dat je samen ergens naar toe werkt. Zwangerschapsyoga gaf me de handvaten om te ontspannen, rustig te blijven en vertrouwen te hebben in mijn eigen lichaam.

Het is belangrijk dat vrouwen beseffen dat ze eigenlijk al helemaal klaar zijn voor de bevalling, ze hoeven zich alleen maar te verbinden met hun innerlijke wijsheid

Wat wil jij graag meegeven tijdens je lessen?

 Tijdens de zwangerschapsyogalessen benadruk ik dat vrouwen mogen vertrouwen op de wijsheid van hun lichaam. Een vrouwenlichaam is gemaakt om te baren en heeft alle kennis voorhanden. Door yoga te beoefenen leer je het lichaam te ontspannen, waardoor die kennis tot je beschikking komt. Vandaar dat er tijdens de zwangerschapsyoga ook veel aandacht wordt besteed aan ontspanning. Een ontspannen lichaam is het halve werk!

Het is belangrijk dat vrouwen beseffen dat ze eigenlijk al helemaal klaar zijn voor de bevalling, ze hoeven zich alleen maar te verbinden met hun innerlijke wijsheid. 

Zwanger zijn is een heel mooi en natuurlijk proces. Dat geldt ook voor de bevalling. Ik wil vrouwen meegeven dat ze hiervan mogen genieten, dat het niet slechts een fysiek of medisch gebeuren is. Zwangeren krijgen tegenwoordig sneller en vaker controles dan vroeger. Vaak is er niets ernstigs aan de hand, maar ik heb gemerkt dat vrouwen hierdoor eerder angst krijgen voor mogelijke complicaties en veel stress ervaren, dan dat ze worden gerustgesteld. Waar vroeger thuisbevallingen heel normaal waren, lijkt dat nu de uitzondering te zijn. Er zijn tegenwoordig veel meer ziekenhuisbevallingen omdat daar vaker indicaties voor zijn, maar ook omdat er veel meer op wordt ingespeeld dat dat beter en veiliger is dan thuis bevallen. Toch voelen zwangeren zich thuis vaak veel meer op hun gemak en veiliger dan in een ziekenhuis. Ik wil ze meegeven dat ze een keuze hebben in de manier waarop ze bevallen en waar ze bevallen.

Tijdens de zwangerschapsyoga probeer ik zwangeren gerust te stellen en te herinneren dat zwanger zijn zoveel meer is dan alleen een fysiek/medisch gebeuren. Yoga helpt je om weer in verbinding met jezelf en met je kindje te komen. Hierdoor kun je beter keuzes maken van binnenuit in plaats van dat je keuzes maakt uit angst.

Verder bied ik natuurlijke alternatieven aan voor zwangerschapsgerelateerde klachten als bekken- en rugklachten, stuitligging enzovoorts. Ik vind het belangrijk dat zwangeren (en hun partners) beseffen dat een geboorte iets heel moois en natuurlijks is, je bent bezig je kindje naar deze wereld te begeleiden. Als je dit vanuit ontspanning en liefde kunt doen, dan geef je je kindje en je nieuwe gezin een hele mooie start…

Wil je meer weten over Jacqueline en zwangerschapsyoga?
Lees meer in het Integrale Yoga Magazine
of neem een kijkje op haar website:
www.puurjacqueline.nl

Onze andere experts

Ingefleur Spreij

Homeopaat

Elisabeth van Berkmortel

Elisabeth van den Berkmortel

Acupuncturist en orthomoleculair therapeut

Jeroen Morssink

Klassiek Homeopaat