Nog meer onzin.

“Wat lullen jullie daar veel in die kennisbank op Het Nieuwe Zwanger Worden!
Maken jullie niet een hoop woorden vuil aan iets wat gewoon natuurlijke is?!”

 

Jij wilt zwanger worden, bent al zwanger of bent op een andere manier geïnteresseerd in alles wat met zwangerschap te maken heeft. En zo kom je bij HNZW, één van de duizend websites over dit onderwerp. En naast dat het internet vol staat met informatie over deze periode, zijn er ook nog eens duizenden boeken (waaronder die van ons), bombardeert je verloskundige je met allerlei input, vertellen je moeder, zussen en vriendinnen voluit over hun bevalling én krijg je straks te maken met het consultatiebureau, het ziekenhuis, artsen, leraren en allerlei andere mensen die veel beter weten hoe het zit met die zwangerschap, dan jij.

Want helemaal als je voor het eerst zwanger bent, dan weet je van niks.

Toch?

 

Eindelijk weer een blog

Dat is meteen één van de redenen waarom het een tijdje geduurd heeft voordat ik mijn eerste blog voor HNZW schreef. Ik heb je namelijk helemaal niets te vertellen of te leren over gezond, natuurlijk en bewust zwanger zijn. Helemaal niks.

Niet omdat ik niets weet van een zwangerschap of het krijgen van kindjes. Maar vooral omdat jij in werkelijkheid zelf precies weet hoe alles werkt!

Je hoeft niets te leren, want in wezen weet jouw lichaam precies hoe alles werkt en welke keuzes jij moet maken. Waarom ik dan toch ben begonnen met deze eerste uit een reeks blogs met nog meer input? Omdat we wél samen kunnen kijken wat je allemaal niet hoeft te geloven. We kunnen samen gaan kijken welke ideeën jij hebt over bijvoorbeeld bevallen, die onaardig gezegd, compleet onzinnig zijn. En daar kan ik wel mijn ideeën met je over delen.

 

Wat een naam!

En over onzin gesproken. We verkondigen op onze site natuurlijk ook al een hoop onjuistheden. Het begint al bij onze naam ‘Het Nieuwe Zwanger Worden’. Er is natuurlijk niets nieuws aan het hele zwanger worden. Al duizenden jaren (hoe lang leven wij mensen hier op deze planeet?) worden vrouwen zwanger, bevallen ze en worden er kindjes grootgebracht. Niets nieuws onder de zon.

Bij HNZW gebruiken we in combinatie met ‘nieuw’ dan ook nog graag de term ‘natuurlijk’. Dubbel onzin natuurlijk. Bevallen an sich is al natuurlijk, zwanger worden ís natuurlijk en kindjes grootbrengen ook.

Maar wat misschien wel een beetje nieuw is in deze tijd, is dat we zijn vergeten dat dat hele gebeuren natuurlijk is. Dus wat we hier wel kunnen doen, is onderzoeken wat voor onjuistheden er allemaal verteld worden over bijvoorbeeld bevallen, zodat de bevalling gewoon weer natuurlijk kan gaan verlopen.

 

En nog één!

Iets anders wat natuurlijk voor geen meter klopt is de naam die we gebruiken op onze website: ‘kennisbank’. Kennis-bank… laat al die kennis en informatie vaak precies niét zijn wat je nodig hebt voor een natuurlijk zwangerschap. Jouw lichaam weet al lang hoe het moet bevallen. Alleen, met al onze kennis en verstand, zijn we juist vergeten dat dat zo is. Dus wat kunnen we doen? Je kennis ontrafelen! Wat is grotendeels onzin en wat is er wel écht waar?

“Wat is écht waar??” “Ga jij me dan leren wat wel en wat niet waar is? Dat klinkt een beetje hetzelfde als kennis opdoen, maar dan in een ander jasje. Of zie ik dat verkeerd?”

Daar heb je gelijk in. Jij kan alleen voor jezelf en je eigen situatie nagaan wat op dit moment echt waar is. Het is zelfs zo, dat wat vandaag waar voor je is, morgen niet meer hoeft te kloppen. Dat merk je vast als je al meerdere kindjes hebt. Bij de jongste denk je regelmatig: ‘dat ga ik heel anders doen dan bij de oudste!’.

Maar volgens mij zijn er wel een paar richtlijnen, zodat je voor jezelf kunt bepalen wat er op dit moment voor jou waar is, en wat juist niet. Zo kun je bij alles wat je hoort, ziet en leest een paar vragen stellen:

 

 

“Geeft het je vertrouwen?”

“Zegt je hart ‘ja’?”

“Is liefde de basis?”

“Zorgt het voor eenheid?”

 

Zijn de antwoorden ‘nee’? Dan gebruik je de ‘uit-knop’ van de tv, scroll je naar een ander artikel of pas je de ‘ene-oor-in-andere-oor-uit’-techniek toe. Misschien klinkt het nu nog een beetje vaag. Volgende week probeer ik het aan de hand van een voorbeeld wat verduidelijken.

Wat nu wel kunnen doen… Als je nu eens in onze kennisbank speurt, welk artikel is dan voor jou op dit moment een echte ‘nee’? En waarom?

 

Illustratie:

Meintje Boonstra – Kreaasje fan Mei

 

Share your thoughts