Yes, I can!

In mijn vorige blog sprak ik over de ‘onzin’ van veel informatie. Al met al doe je gedurende je leven ervaringen op, die worden opgeslagen als ideeën over jezelf en het leven. Vaak ontstaan ze al in je kindertijd of zelfs daarvoor. Deze ideeën kunnen later van grote invloed zijn op je ervaringen, helemaal wanneer je je er niet bewust van bent dat ze er zijn of dat ze niet waar zijn. Daarom zou ik graag met je willen onderzoeken welke ideeën jij hebt over bijvoorbeeld een bevalling en hoe deze ideeën je bevalling kunnen beïnvloeden.

 

Mijn eigen ideeën.

Mijn twee zussen, ikzelf en mijn broertje zijn allemaal thuis ter wereld gekomen. Mijn moeder maakte dus vier bevallingen mee. Het waren snelle, gemakkelijke bevallingen zonder complicaties. Mijn moeder vertelde ook, dat ze tijdens de bevalling wel pijn voelde, maar dat het eigenlijk weinig voorstelde.

 

Het versterken van mijn overtuiging.

Haar ervaringen creëerden mijn eerste ideeën over hoe een bevalling kan zijn. Ik was er altijd van overtuigd dat een bevalling snel, gemakkelijk en zonder complicaties thuis kon verlopen. Natuurlijk hoorde ook ik de de verhalen over horror-bevallingen later van mijn collega’s en kennissen. Maar mijn geloof in een gewone, natuurlijke bevalling was zo sterk, dat niets me daar vanaf kon brengen. Daarnaast zocht ik tijdens mijn eigen zwangerschap bevestiging van dit verhaal; ik keek positieve bevallingsverhalen en filmpjes en verdiepte me in hoe een kindje zo natuurlijk mogelijk ter wereld kan komen. Mijn twee bevallingen waren uiteindelijk ook net als die van mijn moeder: thuis, snel en zonder complicaties. Je kan natuurlijk zeggen dat dat grotendeels komt doordat ik fysieke eigenschappen heb geërfd van mijn moeder. Maar volgens mij ‘erven’ we ook onze ideeën en overtuigingen, die een grote rol spelen in wat we meemaken.

 

Wat geloof jij?

Je zou eens bij jezelf na kunnen gaan welke verhalen jij kent over bevallen. Wat is de ervaring van je moeder of je zusjes? Welke ervaringen hebben een diepe indruk op je achter gelaten? En als je leest over bevallingen, welke verhalen geloof jij dan? Als je je eigen bevalling visualiseert, hoe ziet die er dan uit? Zo kun je erachter komen welke overtuiging bij jou het sterkst is.

 

Vertrouw je op je jezelf en je eigen lichaam?

Wanneer je kritisch naar jezelf durft te kijken, kom je er soms achter dat er een overtuiging in jezelf schuilgaat, die dit vertrouwen saboteert. Als je díe overtuiging eens heel goed bekijkt kun je ze gaan herkennen als onwaar. Daardoor kun je gaan merken dat het idee geen vat meer op je heeft. Dan blijft er uiteindelijk altijd vertrouwen, kracht en liefde over.

 

Anderen met dezelfde ideeën

Misschien vind je het leuk om ook het filmpje van de Duitse verloskundige Bettine Breunig te zien. Ook zij gelooft in een natuurlijke bevalling, vanuit vertrouwen. Kijk hier voor het artikel.

 

Als je dit bovenstaande verhaal zo leest, kan het zijn dat het weerstand bij je oproept, zoals:

“Ja doei! Ik hoef alleen maar te geloven in een natuurlijke bevalling en jij zegt dan dat dit gebeurt?”

“Pfffff, als het zo gemakkelijk was, dan zou iedereen dat toch zo doen?”

“Ook vroeger stierven er vrouwen tijdens de bevalling, dat is zeker ook natuurlijk”.

 

En dát is juist interessant! Schrijf het op, of nog leuker, deel ze! Misschien is er een overtuiging waar we de volgende keer dieper op in kunnen gaan. Totdat we (als ik 90 ben waarschijnlijk 😉 ) alle onwaarheden uit de weg hebben geruimd!

 

Illustratie:

Meintje Boonstra – Kreaasje fan Mei

Share your thoughts