Tarwekiemolie, een wondermiddel?

Mijn eerste ervaring met tarwekiemolie was toen ik een jaar of veertien was. In die tijd was ik knetter-depressief en de verwijsbrief voor de psychiater lag al klaar.

 

Een beetje uit balans

Gelukkig besloot mijn moeder, voordat ik daadwerkelijk de psychiatrie in mocht,  als laatste redmiddel te bellen met natuurgeneeskundige Jac Zitman. Toen hij in dat telefoongesprek precies uit kon leggen wat er met mij aan de hand was, reden we nog diezelfde week richting Oosterzeeburen.  Wat mij betreft één van de beste acties uit die tijd! En het leuke was, dat er volgens Jac niet zoveel mis was met mij. Mijn hormonen waren uit balans, waardoor ik het leven ietsje zwaarder zag dan dat het in werkelijkheid was.

Om een lang verhaal, dat ook nog eens niks met zwanger worden te maken heeft, kort te maken: binnen een half jaar was ik veranderd van een psychische, depressieve EMO naar een eigenzinnige, vrolijke puber. En dat allemaal dankzij een paar bezoekjes aan Jac in combinatie met één van de mooiste, natuurlijke middelen: tarwekiemolie.

Wat ik me ook nog goed kan herinneren van de tijd bij Jac, is zijn wachtkamer. En dat is, na deze hele lange introductie, ook de aanleiding van dit blog. Zijn wachtkamer hing namelijk boordevol geboortekaartjes. Misschien niet zo bijzonder, zul je zeggen… Maar wel als je weet dat Jac, naast een paar van die hormonale pubers als ik, vooral vrouwen behandelde die niet zwanger kunnen worden. Met die wetenschap is een wachtkamer vol geboortekaartjes toch wel heel bijzonder!

 


Maar wel als je weet dat Jac, naast een paar van die hormonale pubers als ik, vooral vrouwen behandelt  die niet zwanger kunnen worden. Met die wetenschap is een wachtkamer vol geboortekaartjes toch wel heel bijzonder!


Hormonen weer in balans

Het eerste wat Jac al deze vrouwen adviseert is het slikken van tarwekiemolie, omdat dat de hormonen weer in balans brengt. Daardoor is tarwekiemolie volgens Zitman een must-have voor alle vrouwen, met name in periodes waarbij er veel hormonale veranderingen plaatsvinden. Tijdens de puberteit, tijdens de zwangerschap, in de overgang, maar bijvoorbeeld ook ter voorkoming van een postnatale depressie. Want ook veel depressieve klachten kunnen voortkomen uit een hormonale disbalans. Veel vrouwen merken dat hun cyclus verandert door het slikken van de tarwekiemolie. Een effect dat volgens Zitman vooral als positief moet worden beschouwd, omdat dit betekent dat de hormonen weer in hun natuurlijke balans terugkomen.

Wat maakt die olie tot zo’n bijzonder middel? Zijn er studies die uitwijzen dat tarwekiemolie daadwerkelijk iets doet bij vruchtbaarheidsproblemen? Een korte google-actie levert in ieder geval op dat het geen geheim is dat tarwekiemolie wel eens goed kan werken. Gelukkig maar! Ook op fora lees ik over verschillende vrouwen die na het gebruik van tarwekiemolie toch redelijk snel zwanger zijn geworden.

 

Wat is tarwekiemolie

Tarwekiemolie wordt gewonnen uit de kiemen van tarwe en moet voor de beste kwaliteit koudgeperst zijn. De levensbron van een nieuwe plant zit boordevol belangrijke voedingsstoffen, waarbij vitamine E één van de belangrijkste is. Al in de jaren ’30 van de vorige eeuw kwamen onderzoekers erachter dat tarwekiemolie van invloed is op de vruchtbaarheid. Uit onderzoeken bij koeien, schapen en later ook bij mensen bleek dat tarwekiemolie een positief effect heeft op de vruchtbaarheid. Dit is vooral te danken aan het hoge gehalte vitamine E. 1

Ook uit hedendaagse studies blijkt dat vitamine E van groot belang is om de vruchtbaarheid de vergroten. Vitamine E is onder andere een belangrijke anti-oxidant en vermindert daardoor de vrije radicalen in je lichaam. Oxidatieve stress is één van de belangrijkste oorzaken van verminderde vruchtbaarheid, blijkt uit recent onderzoek. Niet alleen vitamine E maar ook vitamine D, ijzer en foliumzuur hebben een positieve invloed op het tegengaan van oxidatieve stress. 2

Daarbij heeft vitamine E een positieve invloed op de dikte van het baarmoederslijmvlies. Wanneer dit slijmvlies te dun is heeft dit mogelijk invloed op het innestelen van het bevruchte eitje. 3

Bovendien wordt een te laag vitamine E gehalte in verband gebracht met grotere kans op vertraagde foetale groei, miskraam, vroeggeboorte, laag geboortegewicht en pre-eclampsie. 4

 

Dus echt een wondermiddel?

Leuk is dus, dat ook wetenschappelijke studies de positieve effecten noemen van tarwekiemolie.

Er zijn tal van factoren die de vruchtbaarheid kunnen verminderen. Belastende voeding, te weinig beweging, stress, een te hoge toxiciteit, negatieve gedachtepatronen.. zoveel factoren kunnen energieblokkades opleveren die een mogelijke zwangerschap (nog) in de weg staan. In het boek “Het Nieuwe Zwanger Worden” kun je trouwens veel informatie vinden over hoe je je leefstijl op een positieve manier kunt veranderen, waardoor je ook je vruchtbaarheid kunt vergroten.Hopelijk kan de tarwekiemolie, naast alle andere (natuurlijke) middelen en de huidige kennis van de medische wetenschap, het lichaam weer herstellen naar zijn natuurlijke staat. Een natuurlijke staat die, als het zo mag zijn, nieuw leven kan scheppen.

Kijk voor meer informatie over Jac Zitman op www.jaczitman.nl. Hier vind je verschillende blogs over onder andere postnatale depressie, tarwekiemolie en de invloed van hormonen op het vrouwenlichaam. Zo schreef hij een special waarin hij alles uitlegt over hormonen en de gevolgen van een hormonale disbalans bij een kinderwens en vruchtbaarheid. Die vind je hier.

Meer weten?

Special over Kinderwens en Vruchtbaarheid door Jac Zitman

Special over Hormonen en Overspannen door Jac Zitman

Artikel over Postnatale depressie en hormonen door Jac Zitman

Of kijk in onze kennisbank, waarin je alles leest over vruchtbaarheid.

Bronnen

1. http://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/330948
2
http://thritajournal.com/en/articles/18222.html
3. Cicek N, Eryilmaz OG, Sarikaya E, Gulerman C, Genc Y. Vitamin E effect on controlled ovarian stimulation of unexplained infertile women. J Assist Reprod Genet. 2012;
4. http://www.orthokennis.nl/artikelen/vitamine-e-synergie-van-acht-tocoferolen-en-tocotri%C3%ABnolen

 

Illustratie:

Meintje Boonstra – Kreaasje fan Mei

Tarwekiemolie

Bestel de HYPO TARWEKIEMOIL CAPSULES ® uit de praktijk van Jac Zitman hier.

Bestel hier

Share your thoughts