Het microbioom van de baby

Het microbioom van de baby

Klassiek homeopaat Jeroen Morssink

in het kort

In onze darmen leven ontelbare gezonde bacteriën die we hard nodig hebben om gezond te blijven. Ze vormen met elkaar een belangrijk ecosysteem dat we het microbioom noemen. Het speelt een belangrijke rol bij de afweer en het voorkómen van ziektes.

Een natuurlijke bevalling, borstvoeding en geknuffel hebben een positieve invloed op de vorming van het microbioom. Een geboorte via een keizersnee, het gebruik van antibiotica en suiker hebben een negatieve invloed. Als het je lukt het microbioom van je kindje positief te beïnvloeden, is het veel beter beschermd tegen ziektes.

Wat is dat?

Microbioom: wat is dat?

Als ik ‘darmflora’ zeg, dan heb je waarschijnlijk wel een idee waar ik het over heb. Maar het leven verandert en nu heeft iedereen het over de nieuwe term ‘microbioom. De darmflora of het microbioom is een heel beweeglijk ecosysteem in onze darmen, dat bestaat uit duizenden miljarden micro-organismen, vooral bacteriën. Alles bij elkaar zijn er wel meer dan duizend verschillende soorten darmbacteriën aangetroffen. Hoe we dat weten? Gewoon door de ontlasting te ontleden.  Tja ieder heeft zo zijn eigen vak…

Het microbioom heeft bij ieder mens weer een andere unieke samenstelling. Ieder van ons heeft een specifiek microbioom dat uit een combi van een paar honderd bacteriesoorten bestaat. Het zal dus niet zo snel gebeuren dat twee mensen precies hetzelfde microbioom hebben.  Daarom is het ook lastig om aan te geven wat precies een gezond microbioom is. Wel is duidelijk dat hoe meer soorten bacteriën er aanwezig zijn, des te gezonder het microbioom is. En als er te weinig verschillende soorten zijn, kan dat tot ziekte leiden. Het is dus belangrijk dat de diversiteit van de bacteriën zo groot mogelijk is. Bij mensen met allergieën (ook allergisch eczeem), darmafwijkingen en obesitas, schijnt de biodiversiteit van het aantal darmbacteriën juist afgenomen.

Vanaf zes maanden na de geboorte, als de vaste voeding een rol begint te spelen, verandert de samenstelling van het microbioom sterk. Na ongeveer drie jaar ziet het microbioom er stabiel uit en lijkt het op die van volwassenen. Je kunt je trouwens afvragen of dat een gezonde ontwikkeling is of misschien een achteruitgang. Peuters gaan immers mee doen aan het volwassen dieet met meer suiker en meer dierlijke producten, wat in het algemeen je microbioom niet gezonder maakt.

Over Jeroen

Jeroen Morssink heeft al zo’n 34  jaar een eigen praktijk als klassiek homeopaat in het noorden van het land. Als homeopaat is Jeroen gespecialiseerd in persoonlijke ontwikkeling en bewustwording.

Naast zijn praktijk is Jeroen schrijver en uitgever van onder andere ‘Doei Angst, Hallo Liefde‘ en  ‘Hé dokter, wordt wakker’.

Lees meer over Jeroen.

Klassieke homeopathie
hetpadnaargezondheid.nl

Ingeverij Ondersteboven
www.ingeverijondersteboven.nl

Ze kapen het voedsel weg voor de neus van minder gezonde bacteriën zodat die niet zo hard groeien in aantal

Het nut van een gezond microbioom

Wat doen gezonde darmbacteriën zoal?

  • Ze zijn de hele dag druk bezig om onverteerd voedsel om te zetten in energie, in vitamine K en in andere nuttige stoffen
  • Ze kapen het voedsel weg voor de neus van minder gezonde bacteriën zodat die niet zo hard groeien in aantal
  • Ze verzuren de darminhoud en dat maakt het leven van minder goede bacteriën moeilijker
  • Ze zorgen voor het alert houden en versterken van het immuunsysteem
  • Ze versterken de barrière tussen de darmen en de rest van het lichaam. Zo voorkomen ze bijvoorbeeld een ‘leaky gut’ ofwel het ‘prikkelbare darm syndroom’.
  • Ze helpen bij de vochthuishouding in de darmen en de vertering van vezels; ze zorgen ervoor dat de darmen zich goed ontwikkelen en er een goede stofwisseling is.

In ruil voor dat alles krijgen ze bij ons kost en inwoning.

Een gezond microbioom?

Hoe komt een baby aan een gezond microbioom?

Er zijn verschillende dingen belangrijk voor het tot stand komen van een gezond microbioom bij pasgeborenen. Op de eerste plaats is er de geboorte zelf. Bij een natuurlijke bevalling komen de slijmvliezen van het kindje in aanraking met de huid, de vagina en de anus van de moeder. Dat zorgt ervoor dat het kindje in contact komt met bacteriën van de moeder die van levensbelang zijn. Misschien klinkt dit heel vies voor je maar het is echt normaal, belangrijk én gezond. Want deze bacteriën komen uiteindelijk bij de baby in de darmen terecht en kunnen daar bijdragen aan een gezonde darmflora en afweer. Ook met aanraken en geknuffel komt het kindje in contact met allerlei bacteriën, die niet schadelijk zijn maar juist helpen om de weerstand te vergroten.

Daarnaast draagt de borstvoeding bij aan een gezondere darmflora.

Negatieve invloeden op het microbioom

Er zijn ook wat dingen die een negatieve invloed hebben op de gezondheid van onze darmflora:

  • Een bevalling met een keizersnee heeft een andere impact op onze darmflora dan een natuurlijke bevalling. Op de eerste plaats mist het kindje de broodnodige bacteriën die in het geboortekanaal van de moeder aanwezig zijn. Daarnaast komt het ook in contact met bacteriën van het ziekenhuis en het verplegend personeel die je je kindje eigenlijk liever niet ziet krijgen. Wat ook opvalt bij een keizersnee is dat de darmflora van kinderen opvallend weinig bifido-bacteriën bevat. Help… wat zijn dat?! Bifidobacteriën behoren tot de gezondste en nuttigste bacteriën die we hebben. Verschillende stammen worden dan ook gebruikt bij de vervaardiging van probiotica. Dat zijn de bacterieculturen die je in de winkel kunt kopen.
  • Een andere negatieve invloed op ons microbioom is het gebruik van antibiotica. Behalve dat antibiotica af en toe ons leven redt, wat ook prettig kan zijn, worden door de bacteriedodende werking ervan heel veel gezonde darmbacteriën om zeep geholpen. Daardoor vermindert onze weerstand korte of langere tijd en kunnen we dus makkelijker ziek worden.
  • En tot slot, ook zeker niet leuk voor je microbioom is het gebruik van suiker. Alle toegevoegde suikers zorgen voor gistvorming in de darmen en dat is niet goed voor de gezondheid van de darmflora. Zo’n verstoorde darmflora kan zelfs makkelijk leiden tot (vaginale) schimmelvorming.

Borstvoeding

Dat borstvoeding goed is voor het microbioom van je baby werd onder andere nog eens duidelijk uit een Amerikaans onderzoek dat gepubliceerd werd in JAMA (Journal of the American Medical Association).

107 gezonde moeder-kind paren deden aan het onderzoek mee. Het microbioom van de baby werd onderzocht tussen 1 en 331 dagen, met een gemiddelde van 40 dagen. Er deden iets meer meisjes dan jongetjes mee. Bacteriestammen werden onderzocht in de melk en bij de tepelhof van de moeder en in de ontlasting van de kinderen. Ze verschilden zowel in samenstelling (verhouding) als in diversiteit (het aantal verschillende bacteriesoorten). Bij kinderen die borstvoeding kregen leek het microbioom meer op het microbioom op de huid en in de melk van de moeder, dan bij de fleskinderen. Tijdens de eerste 30 dagen kregen de kinderen met tenminste 75% borstvoeding 27,7% van de bacteriën via de borstvoeding en 10,3% via de huid rond de tepel. Bij de gemiddelde moeder (borstvoeding en niet) is dat resp. 15,2% en 6,0 %. De samenstelling en de diversiteit van baby’s microbioom was afhankelijk van de hoeveelheid borstvoeding (hoe meer hoe beter), ook nadat het vaste voedsel werd geïntroduceerd.

De eindconclusie van dit onderzoek: De bacteriën in de moedermelk voeden de ingewanden van het kind. Hiermee is het belang van borstvoeding voor het microbioom van de baby aangetoond.

Omdat het microbioom een grote rol speelt bij onze immuniteit, heeft een kindje met een gezond microbioom meer weerstand.

Tips

Wat te doen en te laten voor een gezond microbioom?

De top vijf maatregelen om voor een gezonde, diverse darmflora bij je kleintje te zorgen:

  1. Natuurlijke bevalling
  2. Moedermelk bevat onverteerbare suikerverbindingen (oligosachariden) die in de darmen terecht komen. Gezonde bifidobacteriën gebruiken deze suikerverbindingen als voeding en verspreiden zich daarom sneller dan andere, minder gezonde bacteriestammen. Bij baby’s die op een natuurlijke manier geboren zijn én die borstvoeding krijgen kan de darmflora voor 95% uit de gezonde bifidobacteriën bestaan. Dat is echt heel gunstig voor baby’s. Omdat het microbioom een grote rol speelt bij onze immuniteit, heeft een kindje met een gezond microbioom meer weerstand.
  3. Vermijd antibiotica. Zoals gezegd, vernietigen antibiotica gezonde bacterien.
  4. Vermijd stress (jaja, ook in dit geval is stress nergens goed voor…)
  5. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen in huis.
    In een steriele omgeving krijgt je kindje minder kans om met bacteriën in aanraking te komen, waardoor het minder weerstand opbouwt. Dus stop met dingen als chloor – dat was iets voor je oma en misschien nog voor je moeder, maar hoort, in onze (milieu)bewuste tijd eigenlijk niet meer thuis…
  6. Let ook later nog op de voeding. Was de start van jullie kleintje anders dan je gehoopt had, bijvoorbeeld door een keizersnee of doordat de borstvoeding niet lukte of doordat je kindje een aantal keren antibiotica gehad heeft, je kunt altijd nog een heleboel positieve dingen doen, dus kom in actie!
    Zorg voor veel groenten en fruit en als ze ouder dan 12 maanden worden, voor volkoren producten. Vermijd alles wat zoet is en te veel goedkope koolhydraten bevat (supermarktbrood, liga, bulk-koekjes etc.).
  7. Geef (tijdelijk) probiotica. Zorg er wel voor dat je een variant hebt die geschikt is voor baby’s of peuters.
  8. Heb je dat allemaal gedaan en blijft je kindje last houden van klachten, krampjes, uitslag, slecht slapen, te veel huilen enzovoort, dan kun je een keer langsgaan bij een ervaren klassiek homeopaat.

Heb je ervaring met andere goede behandelingen bij je kindje? Laat het ons weten, dan gaan wij op deze site misschien voor een interview zorgen met die therapeut, zodat anderen ook met hem of haar kunnen kennismaken!

Meer lezen van Jeroen?

Alles over koorts

Jeroen Morssink

Oxytocine

Jeroen Morssink

Weeënremmers

Jeroen Morssink

Misschien vind je dit ook interessant

De pil en het spiraaltje

Elisabeth van den Berkmortel

Vitamine D en omega 3

Elisabeth en Daniëlle