Vitamine D en omega 3

Vitamine D en Omega 3

Elisabeth van den Berkmortel en Daniëlle Willems.

in het kort

In een wereld waarin vruchtbaarheid, zwangerschap en geboorte steeds meer gemedicaliseerd worden, gaat Jeroen Morssink op zoek naar mensen die deze wonderlijke processen weer zoveel mogelijk op een natuurlijke manier willen laten gebeuren. Kindvriendelijk, vrouwvriendelijk, mensvriendelijk.

Jeroen spreekt in Utrecht met Daniëlle Willems en Elisabeth van den Berkmortel. Hier aandacht voor de vraag: Wat is het belang van Omega 3 bij vruchtbaarheid en een gezonde zwangerschap?

Daniëlle & Elisabeth: Vitamine D en Omega-3

Omega-3 en Vitamine D

Voedingsadvies

Wat hebben jullie nog meer voor ondersteuning voor je cliënten?

Wij vinden voeding wel heel erg belangrijk. Het is iets wat je dagelijks tot je neemt. En wát je eet bepaalt toch ook voor een groot deel hoeveel energie je hebt en hoeveel je opbouwt qua energie.

Jullie willen iedereen natuurlijk een specifiek afgestemd advies geven, maar zijn er ook algemene richtlijnen, waarvan je zegt, dat zou iedere vrouw moeten doen...?

Wat mij betreft is een heel algemene richtlijn, gewoon te eten wat het seizoen te bieden heeft. Dat is afgestemd op hoe de natuur op dat moment om ons heen is en dat is ook goed voor je lichaam. En dan vooral veel groenten eten, het fruit dat er in het seizoen is, water drinken… Maar wat wij ook zien is dat er een aantal dingen flink verstoord zijn door onze lifestyle. Bijvoorbeeld vitamine D. Dat sla je op in de zomer in het vetweefsel. Als er in de winter een tekort ontstaat aan vitamine D, dan kan dat uit je vetcellen vrijkomen als je vet verbrandt.

Is het zo dat je in principe het hele jaar met je zomerse voorraad aan vitamine D vooruit kan?

Ja, als je het opslaat in je vetcellen wel. Het is heel snel uit je bloed verdwenen, maar als je zomers in de volle zon heb gezeten en je hebt 25.000 eenheden vitamine D opgenomen, dan sla je het dus op in je vetcellen.

Het probleem is dat we in de zomer in onze bikini willen rondlopen en dan juist weinig vet hebben. En in de winter vallen we niet af, dan eten we zwaarder en hebben we de feestdagen, waardoor er geen vet wordt afgebroken maar juist bijkomt. Dan komt de vitamine D dus niet vrij. Dan is het dus belangrijk om in de winter vitamine D als supplement te nemen. Daarnaast is er een grote verstoring tussen omega-3 en omega-6. Het omega-3 gehalte van mensen is laag en de omega 3-6 verhouding is uit balans.

Daniëlle Willems

Daniëlle heeft een acupunctuur, hypnose en kruidenpraktijk in Utrecht en is gespecialiseerd in het behandelen van vrouwen, gericht op kinderwens, zwangerschapsklachten of menopauze. Zij heeft al meer dan 11 jaar ervaring met het behandelen van gynaecologische klachten. Vrouwen ervaren haar als een warme, zeer kundige therapeut.

Dit is haar website: www.vrouwengeneeskunde.nl

Lees meer over Daniëlle

Daarnaast is er een grote verstoring tussen omega-3 en omega-6. Het omega-3 gehalte van mensen is laag en de omega 3-6 verhouding is uit balans.

Omega 3

Hoe weten jullie dat het te laag is?

Dat testen we. Intuïtie is leuk maar meten is weten. Bij de omega-3 die we gebruiken hebben we een test. En ik zeg tegen de cliënten: Als je verhouding oké is kun je het pakket kosteloos terugsturen. Er is alleen nog niemand geweest waarbij dat zo was. Ikzelf had nog de beste score… En zelfs ik heb enorme verbeteringen gezien. Mijn ogen zijn veel beter geworden sinds ik omega-3 gebruik. Ik vind dat ontzettend leuk om te zien. Ik heb bijvoorbeeld cliënten die al jarenlang last hebben van eczeem en na vier weken omega-3 is het eczeem weg. Na 4-5 maanden testen we mensen opnieuw. Die periode heeft ermee te maken, dat na ca. 120 dagen je bloed zich zo ongeveer vernieuwd heeft. En dan zie je soms bij die bloedtesten dat mensen in de verhouding tussen omega-3 en omega-6 van 1:30 naar 1:5 zijn gegaan.

Verschillende soorten omega 3

En wat belangrijk is om te melden is dat niet iedere omega-3 zo goed is. We hebben uitgezocht wat een goede omega-3 olie is en dat is geen omega-3 in capsules. Heel veel vrouwen komen in onze praktijk en nemen al visolie-capsules, maar het is niet de juiste omega-3 voor hun lichaam. Soms zitten er zelfs toevoegingen in die het evenwicht juist verstoren.

Metafoor

Ik vertel mensen wel een metafoor: Als je ijzertekort hebt, moet je ijzer nemen. Maar dan heeft het geen zin om aan een brug te gaan likken. Je moet het ijzer nemen in een vorm die je lijf kan omzetten en opnemen.  Het is ook niet ‘one size fits all’ . We raden het niet aan alle cliënten aan.

Elisabeth van Berkmortel

Elisabeth van den Berkmortel

Elisabeth heeft een praktijk in Utrecht. Ze heeft zich gespecialiseerd als acupuncturist, orthomoleculair therapeut, yoga docent & Mercier therapeut. Ook heeft ze 2 jaar verloskunde gestudeerd. De verbindende factor in al haar vervolgstudies is de gezondheid en het welzijn van vrouwen.

Dit is haar website: www.vrouwengeneeskracht.nl

Lees meer over Elisabeth

Ik heb bijvoorbeeld cliënten die al jarenlang last hebben van eczeem en na vier weken omega-3 is het eczeem weg.

Het belang van Omega 3

Kun je aangeven wat het belang is van omega-3?

Als ik het vanuit de Chinese geneewijze bekijk, dan is omega-3 heel erg yin-voedend. En in een maatschappij waar eigenlijk een overmate aan yang is, moet ik ervoor zorgen dat er voldoende koelvloeistof is [yin werkt verkoelend].

Als ik in mijn auto wil rijden moet ik zowel zorgen dat mijn tank vol is, dat ik goed voedsel heb [brandstof is yang] als dat ik koelvloeistof heb om de motor te kunnen koelen.

Eigenlijk kun je als je cliënt op de tafel gaat liggen en de huid is droog, al zien dat er een omega-3 tekort is. Eigenlijk heb je daar geen test voor nodig. Die is vooral bedoeld om de cliënt te overtuigen dat het slecht gesteld is met zijn omega-3. Na vier maanden wordt ook de huid beter. Ik zeg altijd: Eerst wordt op je huid bespaart, dan pas op de interne organen. Je huid is dan ook het laatste wat weer geneest. [Red.: Je lichaam zorgt bij onvoldoende omega-3 dus eerst dat de interne organen voorzien worden, zodat die kunnen functioneren; die zijn belangrijker dan de huid]

Het baarmoederslijmvlies kan er ook dikker door worden. En met name de immuniteit komt meer in balans. Bij heel veel vrouwen bestaat een onbegrepen onvermogen om een kind te krijgen. Medisch gezien is er geen verklaring. Dikwijls vindt er wel een bevruchting plaats, maar de baarmoeder houdt de bevruchting niet vast. Dat heeft alles te maken met een overactiviteit van de baarmoeder. Wat ik zelf denk, is dat omega 3 daar meer rust in brengt.

Omega-3 is ook heel yin-voedend in de zwangerschap. In de zwangerschap gaat de baby altijd voor, maar de mama wordt dan leeggetrokken. En ik vind die mama ook nog belangrijk…

Vingerpriktest

Verhouding omega 3 - 6

Het is ook mogelijk zelf de verhouding omega 3 – 6 te testen. Bij de vingerpriktest wordt de concentratie omega 3 in je rode bloedcellen gemeten. Tevens wordt de verhouding van omega 3 ten opzichte van omega 6 gemeten. Dit geeft aan hoeveel omega 3 en omega 6 je in de laatste 4 maanden hebt geconsumeerd.

Bekijk meer van Daniëlle en Elisabeth

Intuïtie, Yin en Yang

Elisabeth en Daniëlle

Inleiding en keizersnee

Elisabeth en Daniëlle

Misschien vind je dit ook interessant