Intuïtie, Yin en Yang

Intuïtie, Yin en Yang

Elisabeth van den Berkmortel en Daniëlle Willems.

in het kort

In een wereld waarin vruchtbaarheid, zwangerschap en geboorte steeds meer gemedicaliseerd worden, gaat Jeroen Morssink op zoek naar mensen die deze wonderlijke processen weer zo veel mogelijk op een natuurlijke manier willen laten gebeuren. Kindvriendelijk, vrouwvriendelijk, mensvriendelijk.

Jeroen spreekt in Utrecht met Daniëlle Willems en Elisabeth van den Berkmortel. In dit gesprek gaat het over intuïtie tijdens een behandeling en over de rol van het mannelijke Yang en het vrouwelijke Yin bij vruchtbaarheid en zwangerschap.

Daniëlle & Elisabeth: Intuïtie, Yin en Yang

Intuïtie, Yin en Yang

Intuïtie

Elisabeth: Het lijkt misschien of we alleen maar cognitief bezig zijn, maar het mooie van de Chinese geneeskunde vind ik juist dat het tastbare en het niet tastbare samengaan. We gebruiken allebei ook veel onze intuïtie. Ik had bijvoorbeeld pas geleden iemand die voor een Mercier-therapie kwam, maar ik zag haar en dacht: Ik moet echt iets anders met je doen. Ik heb dat ook tegen haar gezegd: Ik moet écht eerst iets anders gaan doen en dan pas kunnen we aan een Mercier-behandeling gaan denken. Toen kreeg ik na drie behandelingen een telefoontje: Het is niet meer nodig want ik ben zwanger. Pasgeleden liet ze weten dat ze voorbij de twaalf weken was en ze zei ook: Zodra je dat had gedaan, was het ‘klik daar viel het’ en ik wist, nu is het goed.

Maar die intuïtie is ergens op gebaseerd... Je ziet toch iets, het is toch niet iets wat je doorkrijgt of zo...

Elisabeth: Nee, dat vind ik wel heel vaag. Ik zeg tegen mijn cliënten dat ik de cursus ‘glazen bol lezen’ nog niet heb gedaan, maar het zijn wel vaak softe instrumenten. Ik heb zelf een dochter waarbij ik als enige wist dat ik zwanger was. Ik heb testen gehad en echo’s en iedere arts zei dat ik niet zwanger was. Maar ik wist het zeker, ik stopte met alcohol drinken. Ik heb er ruzie om gehad met anderen en ik ben er bij gebléven tot anderen er gek van werden. Pas na 12 weken werd erkend dat ik zwanger was. Ik heb een groot vertrouwen in mijn lijf en ik probeer mijn cliënten ook te leren hun lijf weer te gaan vertrouwen. Ze weten alleen niet meer hoe ze moeten luisteren.

Daniëlle: Intuïtie is natuurlijk een heel lastig iets om cognitief te verklaren. Je voedt je intuïtie met allerlei kennis en dat mengt zich tot een soort innerlijk weten. Je stemt je af op een cliënt, je maakt er contact mee, je probeert te zien wat voor soort mens het is. Is het iemand die zijn energie heel erg weggeeft of is het iemand die heel erg internaliseert, en dan stem je daar ook je visualisatie op af. Geeft ze al haar energie weg in allerlei dromen, andere doelen en mensen? Dan ga je dat in een visualisatie letterlijk visualiseren en diegene laten kiezen: Waar wil ik nu echt mijn energie in gaan steken? Wat is nu echt belangrijk? En wat zegt mijn lichaam, mijn baarmoeder nu echt wat ik nodig heb, om dáár de bedding voldoende te laten zijn, om daar genoeg energie aan te geven?

Elisabeth: Wat ik wel eens doe voordat iemand komt, is even stil worden en dan laat ik bij mijzelf opkomen: Wat is nu belangrijk? En dan heb ik bijvoorbeeld al een visualisatie in gedachten. Die draai ik open en dan begrijp ik hem niet. Dan komt er een verhaal van iemand en dan zeg ik: O, wat grappig… nou snap ik het. Ook om duidelijk te maken dat wat ik doe misschien wat ongrijpbaar is, maar dat jij het ook kunt.

Jeroen: Als ik hoor wat jij met die Mercier-massage doet en wat jij doet, Daniëlle, dat is meer dan alleen maar een orgaan op zijn plek zetten. Dat is ook bewustzijn naar dat gebied sturen. Kun je daar iets meer over vertellen?

Daniëlle: Wat ik merk… wij krijgen hoog opgeleide vrouwen, overwegend helemaal niet spiritueel, zakelijke vrouwen, succesvol. Sommige hebben misschien wel een religieuze achtergrond, maar het gros niet. Door bewustwording naar die plekken toe te brengen, worden die vrouwen zelf ook bewuster en komen ze er gaandeweg achter dat ze zelf ook heel intuïtief en gevoelig zijn en daar ook op mogen vertrouwen. Dat ze echt heel goed weten wat ze zelf nodig hebben, maar dat ze daar alleen nog nooit bewust op afgestemd waren. Dat is heel bijzonder voor ons om iemand daarin te mogen begeleiden.

Elisabeth: Ik gebruik het soms ook als ingang omdat ik zelf ook uit de zakelijke dienstverlening kom. Ik heb bij ABN, Rabo en zo gewerkt. Dan zeg ik tegen een cliënt: Ga maar eens spelen met je intuïtie en je gevoel. Ik geef ze soms opdrachten mee hoe ze zich in een vergadering kunnen opstellen, zodat ze met minder moeite een groter resultaat krijgen. Dus niet doorwerken, doorwerken, doorwerken, omdat ze denken dat dat verwacht van ze wordt, maar juist vaker pauze nemen. Lunchen aan je bureau vind ik bijvoorbeeld stom. Ik ga ook niet tanken als ik aan het rijden ben…

Daniëlle Willems

Daniëlle heeft een acupunctuur, hypnose en kruidenpraktijk in Utrecht en is gespecialiseerd in het behandelen van vrouwen, gericht op kinderwens, zwangerschapsklachten of menopauze. Zij heeft al meer dan 11 jaar ervaring met het behandelen van gynaecologische klachten. Vrouwen ervaren haar als een warme, zeer kundige therapeut.

Dit is haar website: www.vrouwengeneeskunde.nl

Lees meer over Daniëlle

Elisabeth van Berkmortel

Elisabeth van den Berkmortel

Elisabeth heeft een praktijk in Utrecht. Ze heeft zich gespecialiseerd als acupuncturist, orthomoleculair therapeut, yoga docent & Mercier therapeut. Ook heeft ze 2 jaar verloskunde gestudeerd. De verbindende factor in al haar vervolgstudies is de gezondheid en het welzijn van vrouwen.

Dit is haar website: www.vrouwengeneeskracht.nl

Lees meer over Elisabeth

En wat zegt mijn lichaam, mijn baarmoeder nu echt wat ik nodig heb?

Mannelijk en vrouwelijk

Jeroen: Is het misschien zo dat de hele balans tussen mannelijk en vrouwelijk is verstoord? Dat vrouwen in een soort doorgeslagen emancipatie alleen maar hun linker hersenhelft hebben gestimuleerd en dat ze zichzelf dan tegenkomen bij een zwangerschap....

Elisabeth: Ja, maar ook al vóór hun zwangerschap hoor… als ze een kinderwens hebben…

Jeroen: Dan moeten ze zich ineens herinneren dat ze vrouw zijn...

Elisabeth: Nou, dat weet ik niet. Het is meer… Het zijn vrouwen die door hun daadkracht hebben bereikt wat ze wilden bereiken en dan willen ze zwanger worden en dat lukt niet.

Jeroen: Het is een beetje ten koste gegaan van hun vrouwelijke stuk, die dadendrang?

Daniëlle: Ik denk dat in onze hele maatschappij, als je kijkt naar het evenwicht tussen yin, het vrouwelijke, en yang, het mannelijke, dat we overwegend meer yang zijn. Dat komt ook door licht, want yang is de zon, het licht, de dag, activiteit. Yin is de rust, de nacht, het verinnerlijkende aspect. En we zijn natuurlijk een heel actieve maatschappij: verwarming, licht, doen, scoren, groei, doorgaan…

Ik denk dat in onze hele maatschappij, als je kijkt naar het evenwicht tussen yin, het vrouwelijke, en yang, het mannelijke, dat we overwegend meer yang zijn.

Ying en Yang

Jeroen: de gynaecologie, wat een vrouwenwetenschap zou moeten zijn, is eigenlijk heel yang geworden, met alle techniek, ingrepen en controle. Het is wel een afspiegeling van de onbalans in de maatschappij...

Elisabeth: Niet alleen de gynaecologie, de medische wetenschap in zijn algemeenheid is denk ik op een mannelijke leest gestoeld. Maar belangrijk voor mij is dat ik niet als twee magneten met de zelfde polen tegenover elkaar wil staan. Dan stoot je elkaar af en bereik je elkaar nooit. Ik wil de polariteit omdraaien en dan trekt het naar elkaar, grijpt het in elkaar.

Daniëlle: Door het yin meer te voeden komt het yang vanzelf meer in balans.

Elisabeth: Ik ga ook niet zeggen: je mag niet meer yang zijn. Ik ben zelf ook heel yang op een bepaalde manier en tegelijkertijd kan ik heel yin zijn. Ik gebruik wat ik weet ten gunste van mijn intuïtie en ik gebruik mijn intuïtie ten gunste van wat ik weet. Ik ben voor een samenwerking, daarom spreek ik ook liever over complementair dan over alternatief. Als je het zo insteekt wordt je er alleen maar rijker van.

Jeroen: Dat betekent dat je twee krachten in je hebt waar je voor kunt kiezen als je er zin in hebt...

Elisabeth: Of ze tegelijkertijd laten werken…

Daniëlle: Het kan ook zijn dat in je lichaam het ene stuk actief is en het andere non-actief. Op een bepaald deel van je lichaam moet je bijvoorbeeld ontspanning brengen en met een ander deel doe je iets heel anders.

Door het yin meer te voeden komt het yang vanzelf meer in balans.

Stress en carrière

Jeroen: Maar het feit dat jullie heel veel aandacht geven aan de bewustwording van het bekkengebied, dat geeft wel aan dat dat stuk een beetje armoe heeft geleden in het verleden...

Elisabeth: Dat is ook een gevolg van de stress. Op het moment dat ik gestrest ben is het evolutionair gezien toch helemaal niet logisch dat ik me dan ga voortplanten. Er zit een beer achter me aan! Dan ga je toch niet zeggen, ik wil wel zwanger worden. Als ik door die beer word gegrepen, ben ik dood…

Jeroen: Dus even een kind krijgen tussen je carrière door, is misschien te makkelijk gedacht...

Elisabeth: Ik kan het niet uit elkaar trekken. Je kunt succesvol zijn en dat toch vanuit souplesse doen.

Jeroen: Dan moet je in die zwangerschap wel heel erg je intentie en je volle aandacht er op richten...

Daniëlle: Soms wel, soms niet. Je hoort vaak vrouwen zeggen: Maar mijn buurvrouw die kan het allemaal wél! Die heeft een hele drukke baan, en doet dit en dat én ze kon heel makkelijk zwanger worden. Dan zeg ik: Maar die vrouw ligt hier niet op de tafel. En ik kijk naar wat degene die hier bij mij op de tafel ligt, wat die nodig heeft. Waar kunnen we in haar leven meer balans aanbrengen?

Soms speelt er ook nog een heel stuk in de moederlijke lijn. Dat er geen contact is met de eigen moeder, dat er problemen zijn. Dat is ook een stressor. Kinderen krijgen is ook je familie-lijn doorgeven. Als daar een stressor zit, is het toch handig om daar iets te helen.

Elisabeth: Maar soms kan het ook gewoon heel fysiek zijn. Ik had pasgeleden iemand met heel veel klachten en die had er heel weinig vertrouwen in dat ze zwanger kon worden. Ik heb eerst gezegd: Ik heb wél vertrouwen in je lijf, want als ik dat niet heb, kan ik je niet behandelen. Bij haar ben ik eerst met de voeding begonnen, heel fysiek, heel tastbaar. Omega 3, geen zuivel, meer groenten en fruit, dat soort dingen. Zeven of acht weken daarna was ze zwanger. Nog nooit zwanger geweest, vier jaar aan het proberen, 39 jaar… Dat vind ik zo ontzettend gaaf. Het is niet alleen maar ongrijpbaar, het is soms ook heel tastbaar.

Daniëlle: Het is goed om te weten welke producten daar nu heel effectief voor zijn. Nou, daar hebben wij gewoon veel kennis van…

Bekijk hier alle artikelen van Daniëlle en Elisabeth

Vitamine D en omega 3

Elisabeth en Daniëlle

Inleiding en keizersnee

Elisabeth en Daniëlle

Misschien vind je dit ook interessant