De pil en het spiraaltje

De pil en het spiraaltje

Elisabeth van den Berkmortel en Daniëlle Willems.

in het kort

In een wereld waarin vruchtbaarheid, zwangerschap en geboorte steeds meer gemedicaliseerd worden, gaat Jeroen Morssink op zoek naar mensen die deze wonderlijke processen weer zoveel mogelijk op een natuurlijke manier willen laten gebeuren. Kindvriendelijk, vrouwvriendelijk, mensvriendelijk.

Jeroen spreekt in Utrecht met Daniëlle Willems en Elisabeth van den Berkmortel. Wat voor impact kunnen een spiraaltje en de pil hebben op de gezondheid van de vrouw en op haar vruchtbaarheid?

Daniëlle & Elisabeth: De pil en het spiraaltje

De pil en het spiraaltje

De pil

Wat is er te zeggen over de pil?

We zien heel veel vrouwen die lang, soms 20 jaar aan de pil zijn. En ik begrijp wel dat je niet vanaf je 20steeen achterbank vol kinderen wilt, maar het feit dat je een cyclus stil legt heeft wel consequenties. Het kan niet meer stromen in het lijf zoals het eigenlijk bedoeld is.  Dus ter voorbereiding op een zwangerschap zou ik al veel eerder met de pil stoppen. Soms worden vrouwen gewoon niet meer ongesteld en zijn ze een jaar kwijt om hun cyclus weer op gang te krijgen. Dus zou ik veel eerder afscheid nemen van chemische hormonen om gewoon eens te gaan kijken: Wat zegt eigenlijk mijn cyclus, hoe is het er nu mee gesteld en wat heb ik nodig? Je onderdrukt met de pil natuurlijk wel de normale cyclus van het lichaam.

Er zijn meiden die op hun 13e beginnen met de pil en totaal niet weten wat hun eigen cyclus eigenlijk is...

Ook ja, en een cyclus is natuurlijk pas vanaf een jaar of 18 enigszins uitgekristalliseerd. Ik vind het eigenlijk ook wel een puntje van kritiek dat de huisartsen de pil zo makkelijk voorschrijven.

Het is ook een stukje vrouw-bewustzijn: Hoe je functioneert als vrouw. Je voelt je gewoon anders tijdens je menstruatie. Vóór je eisprong ben je veel ontvankelijker, zijn er andere hormonen actief. Na je eisprong ben je veel daadkrachtiger, als je dan in balans bent kun je veel beter beslissingen nemen, kun je veel beter dingen die je daarvoor bedacht hebt, in actie omzetten. Als je heel lang de pil gebruikt, ken je eigenlijk die cyclische natuur van jezelf niet meer, de innerlijke kracht van de vrouw. En dat is wel jammer.

Doordat je een natuurlijke cyclus stopzet, gaat er stagnatie plaatsvinden, dus de emoties kunnen niet vrijelijk stromen, de hormonen kunnen niet vrijelijk stromen. Bij een aantal mensen is dat geen probleem, die zeggen: Joh, ik heb nergens last van. Maar wat ik wel belangrijk vindt, we hadden het eerder over die vrouw-man balans… Ze hebben ooit een pil voor mannen bedacht en daar had – ik weet de percentages niet precies – zeg maar iets van 4% van de mannen libido-problemen. En dus was dat een pil die we niet wilden doorzetten, want ja stel je voor… Maar bij vrouwen hebben gewoon 40-50-60% problemen. Allerlei klachten, libidoproblemen, zonne-allergie, depressies. Dan denk ik… Ja…

Heel vaak heb je die stagnatie niet door omdat het zich heel langzaam opbouwt. Pas als je langere tijd stopt, dan pas kun je terugkijken en zien: Wat heeft dat eigenlijk met mij gedaan? Dat gebeurt natuurlijk heel weinig in onze maatschappij. Vrouwen stoppen omdat ze kinderen willen krijgen en dan maken ze dat eigenlijk niet mee.

Op zich ben ik ook niet tegen de pil, want als je een bewuste keuze maakt en je zegt: ‘Ik vind dit belangrijker dan de mogelijke bijwerkingen, en als ik die bijwerkingen ervaar, dan stop ik ermee’, dan is dat prima. Maar dan moet je vantevoren wel goed geïnformeerd zijn.

Daniëlle Willems

Daniëlle heeft een acupunctuur, hypnose en kruidenpraktijk in Utrecht en is gespecialiseerd in het behandelen van vrouwen, gericht op kinderwens, zwangerschapsklachten of menopauze. Zij heeft al meer dan 11 jaar ervaring met het behandelen van gynaecologische klachten. Vrouwen ervaren haar als een warme, zeer kundige therapeut.

Dit is haar website: www.vrouwengeneeskunde.nl

Lees meer over Daniëlle

Elisabeth van Berkmortel

Elisabeth van den Berkmortel

Elisabeth heeft een praktijk in Utrecht. Ze heeft zich gespecialiseerd als acupuncturist, orthomoleculair therapeut, yoga docent & Mercier therapeut. Ook heeft ze 2 jaar verloskunde gestudeerd. De verbindende factor in al haar vervolgstudies is de gezondheid en het welzijn van vrouwen.

Dit is haar website: www.vrouwengeneeskracht.nl

Lees meer over Elisabeth

Maar bij vrouwen hebben gewoon 40-50-60% problemen. Allerlei klachten, libidoproblemen, zonne-allergie, depressies.

Het hormoonspiraaltje

Dan gaan vrouwen aan een spiraaltje en dat scheidt soms ook hormonen af. Hoe kijken jullie daar tegenaan?

Ik denk dat de pil in de meeste gevallen beter is dan het spiraaltje.

Ik zou denken dat het andersom was...

Een spiraaltje is toch een lichaamsvreemd object wat in die baarmoeder zit. Die baarmoeder herkent het niet en gaat eigenlijk continu aan de slag om die spiraal er uit te werken. Als je jarenlang je baarmoeder dat signaal geeft en de spiraal gaat eruit, dan is de kans groot dat de baarmoeder in die ‘stand’ blijft staan van ‘er moet iets uit’. Maar dat is alleen een mening van me, een gevoel.

Het hormoonlevel is wel lager bij een spiraaltje?

Ook daar zie je heel veel bijwerkingen, dus uiteindelijk, of het nu een koperspiraal is of een hormonenspiraal: a) je brengt iets in en b) je zorgt ervoor dat de natuurlijke cyclus zijn gang niet kan gaan. Als ik een strom heb van een riviertje en ik gooi er een dam in, dan heeft dat effect op zowel het water vóór de dam als het water na de dam.

Als je jarenlang je baarmoeder dat signaal geeft en de spiraal gaat eruit, dan is de kans groot dat de baarmoeder in die ‘stand’ blijft staan van ‘er moet iets uit’.

Het koperspiraaltje

Een koperspiraal gaat bij veel vrouwen helemaal prima, maar het komt ook voor dat vrouwen afbrekingen krijgen van zwangerschappen. Dat weten ze soms helemaal niet. Dan wordt iedere keer een bevrucht embryo afgevoerd en dan krijgen ze eigenlijk een vroege miskraam. Dat is best heftig als je je dat realiseert.

Elke keer als je iets voelt na die eisprong en daarna heb je stollingen in het menstruatiebloed….

Dat is het verschil tussen een koperspiraal en een hormonenspiraal. Met een hormoonspiraal word je niet zwanger, met een koperspiraal wel, maar dan zorgt een continue irritatie in de baarmoeder ervoor dat het niet kan innestelen.

Het zaad kan ook non-actief worden door het koper, maar het hoeft niet.

Is het bekend of het koper ook nog iets afscheidt in het lichaam wat schadelijk is?

Daar heb ik eigenlijk geen idee van. Ik moet wel zeggen, wij krijgen natuurlijk de vrouwen die klachten hebben. En of ze een koperspiraal of een mirena-spiraal hebben, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Als ze die verwijderen nadat we in gesprek zijn gegaan, dan zien we toch dat de klachten echt verminderen of helemaal weggaan.

Wij krijgen inderdaad de groep met klachten. Net zoals je aan een gynaecoloog die veel keizersneden doet, vraagt: Is bevallen gevaarlijk? Dan zal hij altijd zeggen: Ja. Want dat is wat hij of zij ziet, het percentage dat niet optimaal gaat. Dus wij krijgen ook geen vrouwen die 100% in balans zijn, dan zouden ze niet komen.

Het zaad kan ook non-actief worden door het koper, maar het hoeft niet.

Andere voorbehoedsmiddelen

Er blijft als voorbehoedsmiddel niet veel anders over dan je cyclus goed te leren kennen en zo te weten wanneer je wel of niet kunt vrijen... Of zijn er nog andere methoden?

Je zou ‘natural family planning’ kunnen doen of condoomgebruik.

O ja, condooms zijn er ook nog...

Sensiplan heb je ook. Dat is een combinatie van cyclusregulatie en temperatuur.

Als je je cyclus goed kent, weet je ook wanneer je niet vruchtbaar bent…

Bekijk hier alle artikelen van Daniëlle en Elisabeth

Vitamine D en omega 3

Elisabeth en Daniëlle

Intuïtie, Yin en Yang

Elisabeth en Daniëlle

Inleiding en keizersnee

Elisabeth en Daniëlle

Misschien vind je dit ook interessant

Top