Een fijne menstruatie: Bestaat dat?!

Ingefleur Spreij - klassiek homeopaat

in het kort

Hoe ziet een ideale menstruatie er uit? Hoe kun je ervoor zorgen dat je daarbij in de buurt komt? Wat kun je zelf wel en niet doen? Wat is de oorzaak van een te korte cyclus (een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid)? Wat doe je aan PMS en andere ellende voor je menstruatie? Wat is oestrogeendominantie en wat doe je eraan?

Jeroen Morssink ging op bezoek bij Ingefleur Spreij, klassiek homeopaat gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Hieronder haar antwoorden op al deze vragen en nog meer…

Een fijne menstruatie? Een vlog door Klassiek homeopaat Ingefleur Spreij. 

Een fijne menstruatie: Bestaat dat?!

Een menstruatie die fijn is?

Er staat iets heel raars op je site... Een menstruatie hoort fijn te zijn, schrijf je...

Jaaa, dat is echt een grote frustratie van mij, dat het ons aangeleerd is dat je menstruatie iets heel naars is.  Laatst had ik een meisje in de praktijk dat tegen haar eerste menstruatie aan zat te hikken, het kwam maar niet. Ze kreeg een middel en een maand later was ze ongesteld. Ik dacht dat ze blij zou zijn, maar ze vond het vrééslijk. Maar haar moeder vond haar eigen menstruatie ook vreeslijk, dus zoiets kun je doorgegeven. Je menstruatie is een soort reiniging. Is het niet fijn om af en toe je huis op te ruimen, als je bijvoorbeeld visite krijgt? Het geeft je een gevoel van een nieuwe start. Dat zou je menstruatie ook moeten zijn.

Het is toch niet alleen maar een mindset, er is fysiek toch ook wel wat aan de hand...?

Natuurlijk, maar het begint met die mindset. Als je van tevoren al denkt dat je menstruatie waardeloos en naar en vervelend is, dan denk je ook niet dat hij anders zou moeten zijn en ga je ook niet op zoek naar genezing, om het wel iets fijns te laten zijn.

We moeten weer een beetje terug naar sommige natuurvolkeren waar de menstruatie wordt omarmd en een rituele gebeurtenis is?

Bijna wel… Nou ben ik daar zelf niet zo van, maar ik ben wel zover dat ik zeg: Je menstruatie heeft een functie. Kijk maar naar de natuur met de seizoenen. Er is een periode van opbouw in de lente en bloei in de zomer. Dan vallen in de herfst de vruchten op de grond en dat is een periode van afbouw en afbraak van wat daarvoor is opgebouwd. Zo kun je de menstruatiecyclus ook zien. Ik zou daarom willen zeggen: Lieve meisjes en vrouwen, zo zou het moeten zijn. Een heel natuurlijk cyclisch gebeuren. Als je dat een beetje snapt, dan begrijp je ook dat tijdens je cyclus, tijdens de maand je energie verschilt. In de eerste twee weken van je cyclus, vanaf de eerste dag van de menstruatie tot halverwege, komt er steeds meer oestrogeen in je lichaam. Oestrogeen zorgt ervoor dat het eitje rijpt en maakt dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt. Het gaat dan om groei en productie. Maar het werkt ook geestelijk en emotioneel door. Die eerste twee weken heb je eerder zin om projecten op te pakken of om met vrienden af te spreken. Rond je ovulatie, als je dus vruchtbaar bent, heb je misschien meer zin om er leuk uit te zien of met je partner te knuffelen.

Laat mij maar in bad liggen…

Het tweede deel van je cyclus zou het begin kunnen zijn van je zwangerschap.  Tijdens die twee helft is er weinig oestrogeen en juist veel progesteron. Dat zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je meer thuis wilt zijn, dat je misschien op de bank wil lezen of een warm bad wil nemen. Dan heb je juist helemaal geen zin om projecten te ondernemen of er op uit te trekken. Maar we leven wel in een maatschappij waar we in de winter aardbeien willen en van vrouwen verwachten dat ze in die vier weken van hun cyclus even productief zijn.  Dat is niet goed voor ons vrouwen en niet goed voor onze omgeving. Want wat gebeurt er als je in de tweede helft van je cyclus allemaal afspraken hebt of projecten moet gaan oppakken? Dan baal je ervan want het past niet bij hoe je je op dat moment voelt. En als je dan niet goed naar jezelf luistert, krijg je klachten. Je krijgt PMS, je wordt boos op je omgeving, je moet huilen omdat je je ongelukkig voelt. Bewust of onbewust weet je dat je iets doet wat op dat moment niet bij je past.

Over Ingefleur

Ingefleur Spreij is klassiek homeopaat en gespecialiseerd in vruchtbaarheidsproblemen. Ze heeft haar studie tot homeopaat in Engeland gevolgd. Na haar studie is ze in Nederland gestart met haar praktijk. Hier behandeld ze met veel succes vrouwen en stellen over de hele wereld die in eerste instantie niet zwanger kunnen worden.

Op youtube heeft Ingefleur haar eigen kanaal waar ze wekelijks interessante vlogs deelt over hoe je je vruchtbaarheid kunt vergroten.

Lees meer over Ingefleur.

Ingefleur Spreij

www.ingefleur.nl
Youtube

Het zou fantastisch zijn als je bij het maken van afspraken rekening kunt houden met je cyclus.

Een natuurlijke cyclus

Maar hoe kom je aan zo’n regelmatige cyclus? En hoe ziet zo’n gezonde cyclus eruit? Negen van de tien vrouwen komen waarschijnlijk helemaal niet in de buurt van zo’n regelmatige cyclus.

Een standaardcyclus is natuurlijk 28 dagen. Het kan echt wel 27 zijn of 29 of 30, maar als het veel minder is dan 27 dagen gaan er bij mij wel een paar alarmbellen rinkelen. Je menstruatie zelf zou 4-5 dagen moeten duren en het zou een goede menstruatie moeten zijn. Dat wil zeggen dat het niet begint met stotteren of eindigt met stotteren, het moet direct vloeien. Het heet niet voor niets een vloeiing. Het moet verder helder rood zijn, zonder stolsels, en het niet zeker geen pijn doen.

Problemen tijdens je cyclus

Maar nu zie ik toch heel veel vrouwen denken: Daar lijkt het bij mij nog helemaal niet op. Wat doe ik verkeerd?

Het gaat er niet om dat jij iets verkeerd doet, maar er gaat wel iets niet goed in je lichaam. Meestal heeft dat te maken met een hormoon-disbalans. Veel vrouwen hebben tegenwoordig het probleem dat ze meer oestrogeen in hun lichaam hebben dan progesteron. Relatief gezien tenminste want het kan een teveel aan oestrogeen zijn maar ook een tekort aan progesteron. Dat noemen ze tegenwoordig ‘oestrogeen-dominant’. En dat is op een bepaalde manier heel fijn, want je krijgt er een zachte huid van en je wordt er vrouwelijk van. Maar het probleem is dat je dan ook een dikker baarmoederslijmvlies krijgt en dus een hevigere menstruatie met meer pijn. Wat ook gebeurt als het oestrogeengehalte relatief te hoog is in het eerste deel van je cyclus, is dat je dan te vroeg ovuleert. Dat betekent dat het eitje niet genoeg tijd heeft om te rijpen en de kans op bevruchting dus veel kleiner wordt. Als je vroeger ovuleert, begint je volgende cyclus ook eerder. Dus als je een cyclus hebt van tussen de 21 en 25 dagen, weet je vrijwel zeker dat er een hormoon disbalans is, meestal met oestrogeendominantie.

Dus als je pijn hebt, PMS, je bent geïrriteerd of verdrietig voor of tijdens je menstruatie, of je bent misselijk, je moet vrij nemen van je werk of de kinderen naar je schoonouders brengen omdat je je zo beroerd voelt, dan is de kans groot dat je oestrogeendominantie hebt en je hormoonbalans dus verstoord is.

Natuurlijke oplossingen

Wat kun je zelf doen?

Ik ben er altijd voor om zoveel mogelijk tips te geven over wat je zelf kunt doen, maar ik vertrouw hier echt het meest op een homeopatische behandeling. Er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om de klachten iets te verlichten.

Bijvoorbeeld stoppen met melkproducten. Melk stimuleert ontsteking in je lichaam, en menstruatiepijn heeft te maken met ontstekingswaarden te maken, maar dat is een heel ingewikkeld verhaal, dat voert nu te ver. Je kunt daarnaast Magnesium gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van Epsom-zouten in bad of door Magnesiumsupplementen te nemen vóór en tijdens je menstruatie.  Magnesium zorgt er voor dat je spieren meer ontspannen en je stressniveau omlaag gaat. Er zijn ook dingen in onze omgeving die oestrogeen nadoen, bijvoorbeeld plastic. Plastic om voedsel heen kan bijvoorbeeld in het eten ‘lekken’ en het lichaam herkent dat als oestrogeen. Soms wordt er ook nog wel gekeken naar cosmetica en bepaalde voeding, maar dat vind ik zo ingewikkeld. Dus dat laat ik, vooral ook omdat ik weet dat je met homeopathie de kern van het probleem kan aanpakken.

 

De pil

De pil is ook nog een heel belangrijke factor. Veel vrouwen hebben een oestrogeendominantie omdat ze lang de pil hebben geslikt. Ook vrouwen met een trage schildklier kunnen een oestrogeendominantie hebben. Die trage schilklier kan een gevolg zijn van een auto-immuunziekte maar ook van langdurige stress. Als je lichaam heel lang onder stress is geweest, dan zegt je schildklier als het ware: Ik maak je heel dik, en heel koud en heel moe en misschien ga je dan slapen en rust nemen. Daardoor vermindert de stress en kun je herstellen. Maar als we dan naar de huisarts gaan en we zeggen: ‘Ik ben zo dik en zo moe en zo koud’, dan zegt ie, we zullen even naar bloed laten kijken, misschien is er iets met je schildklier. Dat komt dan vervolgens ook naar voren. Maar de behandeling is dan niet de rust die je nodig hebt, maar je krijgt schildklierhormonen, waardoor je gewoon verder kunt met je leefstijl en niet echt beter wordt.

Oplossingen

  • Homeopathie
  • Geen melkproducten
  • Magnesium
  • Verminder stress
  • Vermijd hormoonverstorende stoffen

Meer zien van Ingefleur?

Misschien vind je dit ook interessant

Alles over koorts

Jeroen Morssink

De pil en het spiraaltje

Elisabeth van den Berkmortel