Over onvruchtbaarheid (2)

Waarom word ik niet zwanger? (2)

Ingefleur Spreij - klassiek homeopaat

in het kort

Jeroen Morssink ging op bezoek bij Ingefleur Spreij, klassiek homeopaat, gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Wat staat je in de weg om zwanger te worden? Wat kunnen jij en je partner zelf doen om jullie vruchtbaarheid en de kans op een zwangerschap te vergroten?

Hieronder het tweede deel van het gesprek over vruchtbaarheid waarin Ingefleur ingaat op al deze vragen en op nog veel meer…

Onvruchtbaarheid (2). Een vlog door klassiek homeopate Ingefleur Spreij.

Waarom word ik niet zwanger?

Hormoonbalans

Wat zijn belangrijke fysieke redenen om niet zwanger te worden? We hebben het gehad over metalen in je lichaam en we hebben het over emotionele oorzaken gehad, maar zijn er nog ander dingen die het zwanger worden in de weg staan?

Je moet sowieso zorgen dat je hormoonbalans goed op orde is, dat is het allerbelangrijkste… Hoe doe je dat? Het in verwachting raken begint natuurlijk met een eitje. Dat eitje moet er op een bepaald moment komen. In het eerste deel van je cyclus, van de eerste dag van je menstruatie tot aan de ovulatie (= eisprong) is je lichaam bezig het eitje te laten groeien. Eigenlijk laat het lichaam een heleboel eitjes groeien, die zijn in de running om zich te ontwikkelen en te rijpen. Als het hormoongehalte dan hoog genoeg is, is dat een signaal naar de eierstok: ‘Ja, laat het eitje maar gaan’, en dan wordt er één eitje losgelaten. Heel soms zijn het er meer, als ze precies op hetzelfde moment zijn, maar meestal is het er maar één. Als het eitje er is, dan kan het bevrucht worden. Maar dan moet je vervolgens gaan voorkómen dat het lichaam gaat menstrueren want dan kan het eitje niet implanteren in de baarmoeder. Daar zorgt vooral het hormoon progesteron voor. In het eerste deel van je cyclus is oestrogeen heel belangrijk en LH (Luteïniserend Hormoon). LH zorgt ervoor dat het eitje springt. In het tweede deel zorgt progesteron er dus voor dat de zwangerschap de kans krijgt. Als er een verstoring is in die hormonen, kan het gevolg zijn dat bijvoorbeeld een eitje te snel springt en dan nog niet genoeg gerijpt is. Of dat het eitje te laat komt, dan is het ook niet van fantastische kwaliteit. Ook hebben veel vrouwen een te laag progesteron waardoor het eitje niet de kans krijgt om te implanteren.

Hoe kom je dan aan een te laag progesterongehalte en wat kun je als vrouw daar aan doen?

Er is een heel simpel iets en dat heeft te maken met stress. Dat is heel irritant, want tegenwoordig is alles stress, stress, stress. Maar als het gaat om zwanger worden, is stress heel belangrijk. Want als je lichaam stress ervaart, dan produceert je lichaam stress-hormonen. Voor je lichaam maakt het niet uit of je een irritante email hebt of een rekening waar je niet op hebt gerekend of dat je ruzie hebt, of dat er een tijger voor je staat die je wil verslinden. In alle gevallen is de reactie hetzelfde. Er moet meteen iets gedaan worden en daarom komen er stresshormonen vrij in je lichaam zodat je of kunt vechten of kunt vluchten. Die reactie zou eigenlijk maar heel even moeten zijn, tot je weer in veiligheid bent en alles tot rust kan komen. Maar tegenwoordig ervaren we dikwijls voortdurend stress. Je gaat op Facebook en je ziet dat een vriendin zwanger is, terwijl jij het niet bent: stress. Je komt te laat op je werk: stress. Maar als je lichaam stresshormonen aanmaakt (adrenaline, noradrenaline etc.), dan geeft het geen prioriteit aan sekshormonen (oestrogeen, LH, progesteron, DHEA). Teveel stresshormonen betekent dus te weinig sekshormonen met als gevolg dat een eitje niet goed kan rijpen. Vooral ook het gehalte aan progesteron gaat onmiddellijk omlaag als er teveel stresshormonen in je lichaam zijn. Dus als je NU in verwachting wilt raken, begin dan NU iets aan je stress te doen. Al is het maar door meer te slapen en ’s avonds voor het naar bed gaan niet meer op je telefoon of een ander beeldscherm te kijken. Daarmee breng je je stress direct omlaag en je progesteron direct omhoog.

Over Ingefleur

Ingefleur Spreij is klassiek homeopaat en gespecialiseerd in vruchtbaarheidsproblemen. Ze heeft haar studie tot homeopaat in Engeland gevolgd. Na haar studie is ze in Nederland gestart met haar praktijk. Hier behandeld ze met veel succes vrouwen en stellen over de hele wereld die in eerste instantie niet zwanger kunnen worden.

Op youtube heeft Ingefleur haar eigen kanaal waar ze wekelijks interessante vlogs deelt over hoe je je vruchtbaarheid kunt vergroten.

Lees meer over Ingefleur

Ingefleur Spreij

www.ingefleur.nl
Youtube

Op het moment dat je je realiseert dat stress een probleem is en dat dit je gezondheid en het krijgen van een kindje in de weg staat, zul je zien hoeveel je daar ineens aan kunt veranderen

Geen psychotherapeut

Toch klinkt dat misschien iets makkelijker dan veel mensen het in de praktijk zullen ervaren, want stress is zo alom aanwezig. Maar ik zit nu ineens aan die vrouw te denken die geen grenzen kon stellen. Homeopathie kan er natuurlijk wel voor zorgen dat mensen grenzen gaan stellen waardoor die stressbronnen in ieder geval verdwijnen. Of ben jij vooral als een soort psychotherapeut bezig?

Absoluut niet, want daar ben ik niet voor opgeleid. Maar je kunt mensen wel op drie manieren stimuleren om iets aan hun stress te doen. Op de eerste plaats wat ik net zei: Je kunt zelf heel veel doen. Op het moment dat je je realiseert dat stress een probleem is en dat dit je gezondheid en het krijgen van een kindje in de weg staat, zul je zien hoeveel je daar ineens aan kunt veranderen en hoeveel makkelijker het wordt om nee te zeggen of op tijd naar bed te gaan. Op de tweede plaats komen supplementen of in het algemeen gezegd: voedingsstoffen. Als jij zorgt dat je voldoende voedingsbronnen hebt dan zal jouw lichaam minder in een stresstoestand zijn. Want stress is niet alleen maar emotionele stress, het kan ook een chronische ontsteking in je lichaam zijn.

Suikerstress en schimmelinfecties

En chronische ontstekingen worden bijvoorbeeld gevoed door suiker. Als je veel suiker gebruikt, zul je hogere ontstekingswaarden in je lichaam hebben. Dat betekent stress voor je lichaam, want in feite ben je ziek. Dus suiker weghalen uit je systeem is een heel simpel stapje dat heel veel kan uitmaken. En op de derde plaats heb je natuurlijk de homeopatische middelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een chronische vaginale schimmelinfectie hebt. Soms zijn vrouwen zich dat helemaal niet bewust omdat het soms af en toe opvlamt en dan weer een tijd weg is. Antischimmelproducten halen de schimmel niet echt blijvend weg. Ook dat is stress voor het lichaam en ook dat staat zwangerschap in de weg op verschillende manieren. En homeopatisch kun je dan die schimmel aanpakken. En een schimmelinfectie heeft ook weer een relatie met suiker… Van emotionele stress gaan je suikerwaarden trouwens ook weer omhoog, dus het grijpt allemaal in elkaar.

Zijn er behalve suiker ander dingen waarvan je tijdens een zwangerschap zegt: Laat ze alsjeblieft staan?

Cafeïne, want dat stimuleert direct je bijnieren om stresshormonen aan te maken en dus gaat het gehalte sekshormonen omlaag. Ze geven wel een grens aan van 200 mg cafeïne per dag (ongeveer twee kopjes zwarte koffie), maar ik zou liever helemaal stoppen. Er is al genoeg om stress van te krijgen, dus waarom nog iets toevoegen… Dan is er verder natuurlijk nog alcohol en roken.

Alcohol geldt natuurlijk ook in het bijzonder voor de mannen onder ons... Ik kom wel stellen in de praktijk tegen die zwanger willen worden en waarvan de jongen zich elk weekend wel een keer laveloos drinkt.

Dan komen de zaadjes ook niet echt aan… De spermakwaliteit gaat ook gigantisch hard achteruit. Maar het goede nieuws is dat zodra je stopt met alcohol de kwaliteit ook weer snel om hoog gaat. En als het gaat om voedingsstoffen, zorg dat je voldoende groenten binnenkrijgt. En als het moeilijk is om groenten binnen te krijgen, stop ze dan in smoothies of in een goeie soep. Je kunt bouillon trekken van mergpijpjes of kipkarkasjes, als basis voor soep of sauzen, en daar zitten ongelooflijk veel mineralen in.

Zijn er behalve suiker ander dingen waarvan je tijdens een zwangerschap zegt: Laat ze alsjeblieft staan...?

Auto-immuunziekte

Je had het over chronische ontstekingen in het algemeen, niet alleen over schimmelinfecties. Ik kan me voorstellen dat reuma dan bijvoorbeeld ook een nadelige invloed heeft als je zwanger wilt worden. Heeft dat ook weer met die stresshormonen te maken?

Ja, dat is een deel van het verhaal, want je lichaam is in een stresstoestand omdat het ziek is. Dat is eigenlijk maar goed ook, want hoe wil je als je ziek bent in verwachting raken en vanaf het begin goed voor het kleine kindje zorgen? Het is belangrijk dat je fit bent. Maar er is ook nog een ander probleem, want als je het over reuma hebt, dat is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam zichzelf aan het aanvallen is. Dan is het ook vaak moeilijk om in verwachting te raken, want vaak is het zo dat het lichaam dan óf het zaad aanvalt, zodat het niet eens op de plaatst van bestemming aankomt, óf dat als er wel een zwangerschap is ontstaan, dat dan het bevrucht eitje wordt aangevallen en niet eens de kans krijgt om te implanteren. Het lichaam is voortdurend in een soort alarmstaat, een soort oorlogssituatie, en dat moet je omlaag zien te krijgen. Dat kan met een homeopatische behandeling. Want ik denk dat je met goede voeding en met het omlaag brengen van de stress een heel eind komt, maar je komt niet bij de kern van het probleem uit. Homeopatisch lukt dat vaak wel.

Bekijk meer van Ingefleur

Misschien vind je dit ook interessant

Alles over koorts

Jeroen Morssink

De pil en het spiraaltje

Elisabeth van den Berkmortel