PCOS

PCOS

Ingefleur Spreij - klassiek homeopaat

in het kort

Jeroen Morssink ging op bezoek bij Ingefleur Spreij, klassiek homeopaat gespecialiseerd in vruchtbaarheid. . Eén van de dingen die een zwangerschap in de weg kunnen staan is PCOS, wat wil zeggen dat er zich cysten op je eierstok bevinden.

Ingefleur vertelt wat je hier op een natuurlijke manier aan kunt doen en legt ook uit wat het verband is tussen PCOS en langdurig pilgebruik.

PCOS. Een vlog door klassiek homeopate Ingefleur Spreij.

PCOS

Een pil die je hormoonsysteem platlegt

Ingefleur, op je site heb je het over PCOS. Kun je in het kort uitleggen wat dat inhoudt en wat je er aan kunt doen?

PCOS is Poly Cysteus Ovarium Syndroom. Dat betekent dat je lichaam cystes maakt op de eierstokken. Eigenlijk is het nog simpeler dan dat, want het lichaam gaat die cystes er niet spontaan op aanbrengen. De cystes zijn eigenlijk eitjes die wel gerijpt zijn maar nooit zijn losgelaten. Onder invloed van hormonen worden die eitjes steeds gestimuleerd maar de eisprong vindt nooit plaats. Zoals we eerder al zagen is in het eerste deel van je cyclus oestrogeen heel belangrijk en LH, en in de tweede helft progesteron. Je hormonen gaan voortdurend in een cyclische golfbeweging op een neer. Als hormonen alleen maar zouden toenemen, gaat alles natuurlijk mis. Je hebt het nodig dat het lichaam op een bepaald moment een eisprong heeft, dat ook herkent en vervolgens andere hormonen gaat produceren. Dan blijft het een echte op en neergaande cyclus. Maar met PCOS vindt de eisprong dus eigenlijk niet plaats. Dat kan heel veel oorzaken hebben, maar de twee belangrijkste die ik in mijn praktijk tegen kom, zijn een emotionele oorzaak en het is het gebruik van de pil. Want als we de pil slikken wordt het hele hormoonsysteem eigenlijk platgelegd. Je denkt wel dat je een menstruatie hebt, maar het is geen echte menstruatie, het is gewoon een tussentijdse bloeding want je ovuleert helemaal niet. Met de pil wordt tegen het lichaam gezegd: Stop met dat hele proces.

Je mag niet ovuleren!

Als je vervolgens stopt met de pil en je denkt dat het nu weer gewoon gaat menstrueren, dan kan dat gebeuren, maar soms gebeurt het ook helemaal niet. Het is alsof het lichaam niet meer weet hoe het moet ovuleren. Je krijgt dan wel dat de hormonen weer worden aangemaakt, maar de eitjes worden niet meer losgelaten. Want het lichaam heeft heel lang de boodschap gekregen: Je mag niet ovuleren, want dan word je zwanger. En dan gaan die cystes zich ontwikkelen.

Maar kan pilgebruik dan letterlijk de oorzaak zijn van PCOS?

Ja, dat kan ik heel makkelijk zeggen omdat ik het zo vaak ben tegengekomen in de praktijk. Je eitjes springen niet meer. En er is bij PCOS vaak veel onbegrip. Er wordt bijvoorbeeld tegen vrouwen gezegd: ‘Ja maar je bent ook veel te dik en daarom ben je insulineresistent en dat is de oorzaak dat je PCOS hebt. Als je eerst maar gewicht verliest, dan kunnen we verder. Eigenlijk krijg je te horen dat het je eigen schuld is. Soms wordt ook weer de pil voorgeschreven om de klachten te verminderen, maar dan stimuleer je dus alleen maar het verder gaan met niet ovuleren. Maar de truc zit hem er in dat je een vrouw weer laat ovuleren.

Over Ingefleur

Ingefleur Spreij is klassiek homeopaat en gespecialiseerd in vruchtbaarheidsproblemen. Ze heeft haar studie tot homeopaat in Engeland gevolgd. Na haar studie is ze in Nederland gestart met haar praktijk. Hier behandeld ze met veel succes vrouwen en stellen over de hele wereld die in eerste instantie niet zwanger kunnen worden.

Op youtube heeft Ingefleur haar eigen kanaal waar ze wekelijks interessante vlogs deelt over hoe je je vruchtbaarheid kunt vergroten.

Lees meer over Ingefleur

Ingefleur Spreij

www.ingefleur.nl
Youtube

Want het lichaam heeft heel lang de boodschap gekregen: Je mag niet ovuleren, want dan word je zwanger.

Ovuleren hoort bij je vrouw-zijn

En dan kom je bij een heel diepe vraag: Waarom ovuleer je niet? Dat hoort bij jouw vrouw-zijn. Wij mensen zijn gemaakt om creatief te zijn en een vrouw kan niet creatiever zijn dan wanneer ze een eitje laat rijpen en dat laat ontwikkelen. Een eisprong hebben kan het begin van een mens zijn. Dus waarom doe je dat niet? Dat kan dus zijn door die pil waarmee jarenlang gezegd is: Het mag niet. En die boodschap is bij veel vrouwen al twee, drie generaties van pilgebruik doorgegeven. Maar een ander thema dat met creativiteit te maken heeft, is dat vrouwen hun creativiteit onderdrukt hebben door de opvoeding. In hun kindertijd wilden ze misschien gaan schrijven of dansen of actrice worden of een ander beroep kiezen dat dicht bij hen lag, maar dat thuis werd gezegd: Dat is niet heel handig, want je moet wel brood op de plank hebben. Ik denk dat het onderdrukken van je creativiteit ook gevolgen heeft voor je fysieke creativiteit.

Nare ervaringen

Brood op de plank betekent ook vaak dat je een meer ‘mannelijk’ beroep moet zoeken...

Dat vind ik heel gaaf dat je dat zegt, want dat is ook een deel ervan, dat vrouwen niet alleen hun creativiteit onderdrukken maar ook voor een deel hun vrouw-zijn. En dat kan ook geworteld zijn in een nare ervaring die ze hebben gehad. Misschien op seksueel gebied of doordat ze problemen hadden met hun vader, dat ze niet bevestigd zijn door hem, of geslagen zijn, wat ik in de praktijk ook gehoord heb. Ik had een patiënte die had het in een ruzie opgenomen voor haar zusje. Vader mepte naar achteren, maar eigenlijk was het niks bijzonders. Het was ook helemaal geen verkeerde man verder. Maar ze was zo boos van binnen dat ze in haar hart zei: Ik zal nooit meer van hem houden. Binnen een jaar had ze de diagnose PCOS. Dat klinkt nu misschien heel makkelijk, van zo is het gegaan, maar het heeft maanden, misschien wel een jaar geduurd voor we daar samen achter kwamen. Toen ze dat emotionele werk ging doen, met de homeopatische ondersteuning, veranderde alles. Toen ging ze weer ovuleren, ze verloor gewicht, de haargroei verdween.

Dat is natuurlijk wel iets wat vaak vergeten wordt bij overgewicht, dat er een emotionele reden voor kan zijn. Dat je er daarom met diëten alleen niet uitkomt, omdat de bron niet wordt aangepakt.

Zeker, soms is het een vorming van bescherming: Ik wil niet gezien worden… Ik wil niet gezien worden als vrouw…

Bekijk meer van Ingefleur

Misschien vind je dit ook interessant

Alles over koorts

Jeroen Morssink

De pil en het spiraaltje

Elisabeth van den Berkmortel