Zwangerschapsmisselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid
20 natuurlijke tips vanuit de Chinese geneeswijze

Acupuncturist Daniëlle Willems van Vrouwengeneeskunde

In het kort

Ben je zwangerschapsmisselijk? Zwangerschapsmisselijkheid wordt vooral veroorzaakt door veranderingen in je hormoonsysteem, vooral de stijging van HCG en oestrogeen. De fluctuaties in deze hormonen kunnen misselijkheid veroorzaken.

Meestal ervaar je als zwangere in de eerste maanden van je zwangerschap misselijkheid en verdwijnt het weer na 3 maanden. Door goed voor jezelf te zorgen, kan je zelfs nauwelijks misselijk zijn. Het best is natuurlijk om al te starten om extra goed voor jezelf te zorgen voordat je zwanger wilt worden, zeker als je spijsvertering niet je sterkste punt is.

Die extra investering in jezelf zorgt ervoor dat je je in je 2e trimester van je zwangerschap extra goed kan voelen. Hieronder krijg je een beeld van zwangerschapsmisselijkheid vanuit de Traditionele Chinese geneeskunde gecombineerd met Westerse inzichten.

Traditionele Chinese geneeskundige visie

Traditionele Chinese geneeskundige visie op zwangerschapsmisselijkheid

Vanuit de traditionele Chinese geneeskunde zijn er diverse oorzaken voor zwangerschapsmisselijkheid. De drie meest voorkomende onderliggende oorzaken zijn:

  • een zwakke spijsvertering, waardoor
    • te koud
    • te droog
    • te warm
    • teveel Slijm
  • een disharmonie tussen de lever en maag of
  • een niet-dalende hartenergie

Een gespecialiseerde acupuncturist en Chinese kruidenarts kan door te luisteren naar je verhaal, je pols te voelen en tong te bekijken, beoordelen of je spijsverteringssysteem juist verwarmt, bevochtigd of gekoeld dient te worden. Zij kan blokkades in je lichaam oplossen en de juiste punten en kruiden voor jou inzetten.

In dit artikel zullen we deze verschillende oorzaken toelichten en geven we bij iedere oorzaak natuurlijke tips uit de westerse en oosterse geneeskunde.

Hyperemesis gravidarium

Bij ongeveer 2% van de zwangere vrouwen is de misselijkheid en braken zo erg dat ze onvoldoende vocht en voeding kunnen binnenhouden. Deze extreme vorm van zwangerschapsbraken, ofwel hyperemesis gravidarium, kan leiden tot gewichtsverlies en uitdroging. Er is dan vaak een opname in het ziekenhuis nodig. Ook met hyperemesis gravidarium kan je met de natuurlijke tips hieronder je aandoening sterk verbeteren, zeker als je er vroeg in je zwangerschap of liever nog: voordat je zwanger wordt al aan je verteringssysteem werkt.  We raden je aan met veelvuldig zwangerschapsbraken contact op te nemen met je huisarts en/of verloskundige, zodat je een uitdroging kunt voorkomen.

Over Daniëlle

Daniëlle heeft een acupunctuur, hypnose en kruidenpraktijk in Utrecht en is gespecialiseerd in het behandelen van vrouwen, gericht op kinderwens, zwangerschapsklachten of menopauze. Zij heeft al meer dan 11 jaar ervaring met het behandelen van gynaecologische klachten. Vrouwen ervaren haar als een warme, zeer kundige therapeut.

Dit is haar website: www.vrouwengeneeskunde.nl

Lees meer over Daniëlle

Dagelijks tussendoor kauwen op wat zonnebloempitten is een hele goede manier om je B1, maar ook B6, ijzer, magnesium, zink en allerlei andere mineralen binnen te krijgen.

Oorzaken misselijkheid

Verwarmen bij een te koude, zwakke spijsvertering

Bij een te “Koud” spijsverteringssysteem heb je vaak een tekort aan vitamine B6. Je kunt tijdens je zwangerschap 2x 25 mg verdeeld over de dag gebruiken. Binnen 7 dagen zal je verbetering moeten zien in je klachten, anders zal je geen B6 tekort hebben. Teveel vitamine B6 is ook weer niet goed: het kan tintelingen, doof gevoel of pijn veroorzaken. Ook heb je een verhoogde behoefte aan vitamine B1 als je zwanger bent.

Wat kun je doen:

  • Dagelijks tussendoor kauwen op wat zonnebloempitten is een hele goede manier om je B1, maar ook B6, ijzer, magnesium, zink en allerlei andere mineralen binnen te krijgen.
  • Blijf kleine beetjes eten door de dag om je bloedsuiker op peil te houden.
  • Eet voldoende proteine: eieren, yoghurt of rawfood bars met proteine zijn erg fijn.
  • Verder is gemberthee en/of een supplement met gember erg prettig om je spijsvertering te verwarmen en voeden.
  • Warme groentesoep eten is dan extra goed om je mineralen weer aan te vullen.
  • Een warm voetenbadje kan ook echt heel fijn zijn om je lichaam te verwarmen.

Bevochtigen bij droogte en zwakke spijsvertering

Ben je misselijk en heb je een droge mond, droge huid, weinig plassen en een gevoel van braken, maar het lukt niet? Je tongbeslag heeft kale plekken. Je bent letterlijk aan het uitdrogen. Zorg dat je je vochtgehalte door je huisarts of verloskundige laat checken, want misschien heb je een vochtinfuus nodig.

Ben je nog niet te ver uitgedroogd, dan kan ook gember in de vorm van Ginger ale, gemberthee en een schijfje gember na het eten helpen. Kamillethee geeft rust in je maaggebied en voedt de droogte.  Zorg in ieder geval dat je voldoende vocht binnenkrijgt: door groentensoep en het eten van stukjes meloen.

Een seaband op het acupunctuurpunt Pericardium6 kan je helpen. Acupunctuur door een in zwangerschap gespecialiseerde acupuncturist weet veel meer punten om je te ondersteunen.

Moxa

Je kunt ook bepaalde punten van je lichaam met moxa verwarmen.
Met bijvoorbeeld het acupunctuurpunt “Maag 36” erbij gestimuleerd, krijg je na verloop van tijd weer energie, eetlust en word je minder duizelig.

Oorzaken misselijkheid

De spijsvertering is te “Heet” en zwak

Bij een “Hitte” ben je vaak veel langer dan 3 maanden misselijk.  Je tong is rood met een geel beslag erop. Je braakt vaak gelijk na een maaltijd. Je hebt veel dorst en misschien bloedt zelfs je tandvlees. De kans op uitdroging of een tekort is sterk aanwezig. Hou dat goed in de gaten en blijf in nauw contact met je huisarts en/of verloskundige.

Acupunctuur en kruiden kunnen je helpen, zodat je weer voeding kunt binnenhouden, ook naast het eventuele gebruik van medicatie. Gebruik bij een “hitte” geen gember: dat verergert je misselijkheid juist meer.

Het acupunctuurpunt “Maag 44”en “Dikke darm 11” kan je verlichting geven om hitte af te voeren.

Overmatige slijmproductie en zwakke spijsvertering

Bij een zwakke spijsvertering kan er soms ook slijm ontstaan, waardoor de spijsvertering geblokkeerd raakt. Heb je veel slijm in je mond, dan is dit wat je eraan kunt doen: volledig stoppen met zuivelproducten. Veel vrouwen denken juist meer zuivel nodig te hebben als ze zwanger zijn, vanwege een verhoogde behoefte aan calcium, maar de calcium in zuivel is juist slecht opneembaar en veel mensen hebben moeite met de vertering van zuivel. Voor je calciuminname kan je dagelijks veel beter wat verse peterselie over je eten sprenkelen. Stop met suiker en ben terughoudend met het eten van gluten en junkfood. Een theelepel rauwe appelciderazijn of wat citroensap in een glas lauwwarm water kan helpen. En ook het ruiken aan een citroenschil geeft verlichting.
De acupressuurpunten: Milt9 en Maag40 geven verlichting.

Was je altijd erg druk voor je zwangerschap? Dan kan het zijn dat je lijf je keihard terugfluit in de vorm van misselijkheid.

Oorzaken misselijkheid

Zwangerschapsmisselijk door disharmonie lever en maag

Of je disbalans tussen lever en maag hebt, voelt een goede acupuncturist-kruidenarts via je pols en hoort het uit je verhaal. Ben jij het type dat altijd bergen energie lijkt te hebben en in de volle versnelling doorgaat? Ben je een goede planner en heb je visie? Jouw houtelement (leverenergie) is sterk: je weet precies wat je wilt en krijgt het ook meestal voor elkaar. Was je altijd erg druk voor je zwangerschap en ga je maar door, terwijl je eigenlijk flink zou moeten bijtanken? Dan kan het zijn dat je lijf je keihard terugfluit in de vorm van misselijkheid.

Het kan ook komen door stress, omdat je bijvoorbeeld lang bezig geweest bent met het vervullen van je kinderwens. Jouw houtelement (lever) valt het Aarde-element (maag) aan.

Je hebt dan vaak een zure smaak in je mond en je bent snel geïrriteerd of voelt je depri. Luister er goed naar, want je lichaam zegt namelijk keihard “stop”. Luister ernaar, want met doorgaan tot je er letterlijk bij neervalt, kan je je kindje tekort doen als je uitdroogt of flinke voedingstekorten krijgt.

Tips:

  • Rust, stress verwerken en goed luisteren naar je lichaam. Laat al je plannen voorlopig even varen en investeer volledig in het prille zwanger zijn.
  • Daarnaast kun je je maagenergie versterken en met voeding je mineralen en vitaminen goed op peil brengen.
  • Ook een magneetje of seaband op het acupunctuurpunt Pericardium 6 kan je verlichting geven.
  • Pepermuntthee en kamillethee of ruiken aan pepermuntolie

Oorzaken misselijkheid

Zwangerschapsmisselijk door niet dalende hartenergie

Deze vorm van misselijkheid kan je hebben als het je (onbewust) niet lukt om contact te maken met je baarmoeder en je kindje. Je kunt je onrustig voelen en zelfs hartkloppingen of slapeloosheid ervaren. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Vaak gaat het om stress of ervaringen die je niet door wilt geven aan je baby. Je probeert onbewust je baby te beschermen, waardoor je maagenergie omhoog gaat in plaats van naar beneden.

Soms gebeurt dit door een traumatische eigen geboorte of een stresserende tijd toen je zelf in de baarmoeder van je moeder was. Of door seksueel misbruik van jou, je moeder of oma.
Maar ook kan het door allerlei (onbewuste) stress komen. Misschien omdat je lang bezig bent geweest om zwanger te worden en nu je eindelijk zwanger bent, je bang bent om je baby te verliezen. Of omdat je ongepland zwanger bent geworden. De nieuwe situatie overweldigt je en onbewust heb je het gevoel dat je het niet aankan.

Deze vorm van misselijkheid heeft een heel andere aanpak nodig om je maag te kalmeren. Je kunt leren hoe je je kindje kunt beschermen, door jezelf eerst in liefde welkom te heten en vervolgens met je baby liefdevol in contact te treden. Zo vormt je baby geen onbewuste dreiging voor je eigen bestaan en dat kan jou en je maag veel rust geven. Je krijgt weer meer vertrouwen in je lichaam en kan gaan genieten van je zwangerschap.
Het acupunctuurpunt nier9, wat ook wel het ‘Happy Baby Point’ wordt genoemd, kan je helpen vanzelf makkelijker in je zwangerschap te landen.

Wat kun je zelf doen?

Algemene lifestyletips bij zwangerschapsmisselijkheid

Laten staan

  1. Stop met caffeine
  2. Eet geen verwerkte voeding, maar puur natuur
  3. Vermijd verkeerde vetten: dat ligt zwaar op je maag en is slecht verteerbaar
  4. Verminder vlees en eet meer plantaardig

 

Vooral doen en eten

  1. Rust voldoende en luister naar je lichaam. Eet vaak kleine beetjes
  2. ZONNEBLOEMPITTEN: een superfood voor zwangerschapsmisselijkheid: boordevol vitamine B1, B6, IJzer, magnesium, zink, folaat. Kauw dagelijks tussen door op een paar zonnebloempitten. Het zal je helpen. Zorg er wel voor dat je ook voldoende omega 3 en met name DHA binnenkrijgt, zodat je omega 3-6-9 verhouding niet verstoort. Naast avocado en vette vissen, raden wij een hoogwaardige omega 3 olie aan.
  3. Drink voldoende vocht. Lukt het je niet om te drinken, kijk of je af en toe een slokje kan nemen. Of probeer anders meloen of andere groente of fruit met veel vocht erin.
  4. Eet meer en vaker eiwitten
    Meerdere eitjes per dag of wat yoghurt, en ben je vegan: zorg dan voor voldoende peulvruchten, met name linzen bevatten veel eiwit. Havermout en noten zijn ook proteïnerijk. Een rawfoodbar met extra proteine kan ook fijn zijn om snel en gezond suiker en eiwit binnen te krijgen.
  5. Gember-, pepermunt en kamillethee kunnen helpen, maar ligt aan de onderliggende oorzaak van de misselijkheid welke
  6. Een B6-tekort is vaak de oorzaak voor misselijkheid: 2x 25 mg B6 zou dan binnen 7 dagen verbetering moeten geven. Let op met overdoseren, overleg met je behandelaar.
  7. Groentesoep en bottenbouillon zitten vol met essentiele mineralen. Het is makkelijk om steeds een beetje van te eten en zo je voeding en vocht binnen te krijgen.
  8. Probioticum voor een betere darmflora en dus betere opname van voedingsstoffen. Eet gefermenteerde voeding, zoals bijvoorbeeld waterkefir. Maar lukt dat je niet, dan is een supplement ook een goede tijdelijke oplossing.
  9. Omega 3 vermindert ontstekingen, wat weer hormonale problemen en een verminderde spijsvertering kan veroorzaken. Avocado en vette vis zijn natuurlijke bronnen van omega 3. Neem je een supplement, zorg ervoor dat het een ongecapsuleerde vloeibare olie is. Capsules zijn vaak van minder goede kwaliteit en bevatten ranzige olie (ruikt en smaakt vissig bij openen). Wij werken zelf het liefst met Eqology (https://eqology.com/nl/8401695/
  10. Zink is meer nodig tijdens je zwangerschap en een tekort kan ook misselijkheid veroorzaken. Zonnebloempitten en amandelen zijn o.a. rijk aan zink.
  11. Een magnesiumtekort kan misselijkheid verergeren. Pompoenzaden, avocado en broccoli zijn goede bronnen. Je kunt ook een magnesiumolie smeren of een magnesiumvoetenbadje nemen. Het geeft ook ontspanning.
  12. Aromatherapie
    Citroen, pepermunt, lavendel, kamille: deze olien kunnen soms echt heel prettig werken voor je als geur. Doe pure olien met water in een diffuser eerst in een kamer waar je niet vaak komt. Zo kan je uittesten of het je juist helpt of niet, je bent immers sterker geurgevoelig.
  13. Alles wat jou tot rust brengt, waarbij jouw lichaam en geest kalmeren: helpt bij je misselijkheid. Hypnose, massage, een wandelingetje door de natuur, slapen: het kan je lichaam allemaal ontspannen.
  14. Acupunctuur helpt! Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Twee keer per week is meestal in het begin noodzakelijk en zodra je je weer beter voelt kan je dit rustig afbouwen https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11843784/

Volg je gevoel en lichaam

Je instincten zijn veel sterker nu je zwanger bent. Je ruikt en proeft sterker, je bent sensitiever afgesteld op je omgeving. Dat is niet voor niks, zo heeft de natuur het voor je geregeld, zodat je geen verkeerde dingen eet of je in een onveilige situatie bevindt. Maar ook zodat je beter voelt wat je echt nodig hebt. Op tijd rusten, vaker kleine beetjes eten, begrijpen of je behoefte is aan vet, vitaminen, mineralen of vocht. Of dat je wat extra hulp in dient te schakelen om in balans te komen, zodat jij en je kindje vanuit een goede, versterkte basis verder kunnen in jouw zwangerschap.

Westerse medicatie

Soms ben je zo misselijk dat je onvoldoende voeding binnen houdt of je naar blijft voelen. Mogelijk ben je aan het uitdrogen, dus zorg dat je op tijd aan de bel trekt bij je huisarts of verloskundige. Ben je teveel aan het uitdrogen, dan krijg je een korte opname en een vochtinfuus in het ziekenhuis. Ook zijn er verschillende soorten medicijnen die geregeld worden voorgeschreven bij zwangerschapsmisselijkheid. Het is meestal fijner voor je om dit op een natuurlijke manier te voorkomen, maar het kan ook meestal prima tegelijk. Het voordeel van natuurlijke middelen, maar ook acupunctuur of bijvoorbeeld homeopathie is, dat het je gezondheid op verschillende gebieden versterkt. Vaak zijn hier geen of nauwelijks bijwerkingen bij, dit in tegenstelling tot reguliere medicatie.

Chinese geneeswijzen en westerse inzichten

Dit artikel heeft Daniëlle Willems voor jou geschreven. Zij werkt bij Vrouwengeneeskunde in Utrecht, waar zij samenwerkt met een team van specialisten in acupunctuur, kruiden, voeding en hypnose. Bij Vrouwengeneeskunde is er al meer dan 20 jaar praktische kennis en ervaring opgebouwd in gynaecologie, waaronder behandelen van (complexe) zwangerschapsklachten.

Lees meer van Daniëlle

Misschien vind je dit ook interessant

Alles over koorts

Jeroen Morssink

De pil en het spiraaltje

Elisabeth van den Berkmortel