Acupunctuur en visualisatie

Acupunctuur en visualisatie

Elisabeth van den Berkmortel en Daniëlle Willems.

in het kort

In een wereld waarin vruchtbaarheid, zwangerschap en geboorte steeds meer gemedicaliseerd worden, gaat Jeroen Morssink op zoek naar mensen die deze wonderlijke processen weer zo veel mogelijk op een natuurlijke manier willen laten gebeuren. Kindvriendelijk, vrouwvriendelijk, mensvriendelijk.

Jeroen spreekt in Utrecht met Daniëlle Willems en Elisabeth van den Berkmortel. In dit gesprek praten we onder ander over acupunctuur en visualisatie.

Acupunctuur en visualisatie. Een interview met Daniëlle Willems en Elisabeth van den Berkmortel

Acupunctuur en visualisatie

Het behandeltraject

Daniëlle, hoe ziet het behandeltraject er bij jullie uit?

Daniëlle: We beginnen met een intake-formulier dat we vervolgens eerst verder gaan bespreken. Zo krijg ik een beeld van iemand. Ik ben me dan aan het afstemmen op de persoon voor me, op het verhaal, op de dingen waarvan ik denk: Hé, daar zit iets van een onbalans. Dat bespreken we met elkaar. We gaan pas verder op basis van vertrouwen, want iemand komt misschien voor het eerst en vindt het spannend. Na het bespreken vindt bijvoldoende vertrouwen gelijk een behandeling plaats.

Een onbalans, is dat iets fysieks, zoals bijvoorbeeld een oestrogeendominantie?

Daniëlle: Dat kan, maar als voorbeeld: Stel iemand moet ’s nachts plassen. Dan is de vraag: wat is er aan de hand. Komt het simpelweg omdat je veel drinkt voor je gaat slapen of is misschien de nier-energie zwakker, iets wat een belangrijk aspect is bij een kinderwens. Dan ga ik verder zoeken naar tekenen van een verstoring van de nier-energie en vervolgens kijken hoe die hersteld kan worden.

Daniëlle Willems

Daniëlle heeft een acupunctuur, hypnose en kruidenpraktijk in Utrecht en is gespecialiseerd in het behandelen van vrouwen, gericht op kinderwens, zwangerschapsklachten of menopauze. Zij heeft al meer dan 11 jaar ervaring met het behandelen van gynaecologische klachten. Vrouwen ervaren haar als een warme, zeer kundige therapeut.

Dit is haar website: www.vrouwengeneeskunde.nl

Lees meer over Daniëlle

... Of is misschien de nier-energie zwakker, iets wat een belangrijk aspect is bij een kinderwens.

Nier-energie

Kun je proberen uit te leggen wat nier-energie en kinderwens met elkaar te maken hebben?

Elisabeth: Yin en Yang is Chinees gezien de basis van het leven. Als daar geen balans is, heb je onvoldoende bouwstoffen. Met bouwstoffen voor het lichaam is het is net als met legoblokjes: Heb je er veel dan kun je van alles bouwen, heb je er weinig dan moet je keuzes maken.

Daniëlle: Iemand heeft bijvoorbeeld wallen onder de ogen. Wanneer krijg je wallen onder de ogen? Dat weet iedereen, dat is als je een paar nachten te weinig geslapen hebt. Als je wel goed geslapen hebt en je hebt toch wallen onder je ogen, dan wijst dat er op dat diezelfde energie die je zou uitputten als je een paar nachten niet geslapen hebt, nu om een andere reden uitgeput is. Dus als je op die energie gaat werken, gaan vrouwen zich veel beter voelen en krijgen ze meer energie. Soms hadden ze niet eens in de gaten hoe moe ze waren omdat ze er zo aan gewend waren en merken ze pas hoe moe ze waren als ze zich beter gaan voelen. En als jij meer energie hebt dan wordt het ook makkelijker om een kindje te dragen, want dat kost gewoon veel energie. Daar moet van alles worden aangelegd, er gaat extra bloed naar toe. Als een lichaam doodmoe is, waarom zou het dan ook nog een kind gaan dragen? Dat is heel belastend.

Stel dat je een beetje in de gaten hebt wat er aan de hand is, wat die disbalans is, wat kun je mensen dan bieden aan behandeling?

Daniëlle: Het is niet alleen maar acupunctuur wat ik doe, maar het is er allemaal wel op afgestemd. De diagnose die ik stel is een combinatie van de traditionele Chinese geneeswijze en de Westers-medische kennis. Dus als iemand een progesteron-tekort heeft, vertaal ik dat Chinees in: het verwarmende aspect in de luteale fase schiet tekort. Wat ik dan ga doen is het rustgevende, voedende aspect extra voeden tussen menstruatie en eisprong in (eerste helft van de cyclus) en extra verwarmen vanaf de eisprong tot aan de menstruatie (tweede helft van de cyclus) met zowel acupunctuur, als kruiden, moxa, lifestyleveranderingen en hypnose.

Elisabeth van Berkmortel

Elisabeth van den Berkmortel

Elisabeth heeft een praktijk in Utrecht. Ze heeft zich gespecialiseerd als acupuncturist, orthomoleculair therapeut, yoga docent & Mercier therapeut. Ook heeft ze 2 jaar verloskunde gestudeerd. De verbindende factor in al haar vervolgstudies is de gezondheid en het welzijn van vrouwen.

Dit is haar website: www.vrouwengeneeskracht.nl

Lees meer over Elisabeth

Dan zie je mensen na een week terugkomen en zo iets hebben van, wouw, ik sliep heel slecht en bam, mijn geest kwam in mijn lijf en ik kon goed slapen, ik merkte dat ik minder PMS heb of... Het is gewoon fantastisch wat daar gebeurt.

Visualisatie

Doe je dat met acupunctuur?

Daniëlle: Dat kun je met acupunctuur doen en met moxa, waarmee je het lichaam direct kunt verwarmen. Maar ook met visualisatie. Door vrouwen te ontspannen in de voedende fase, zijn ze dat al aan het opbouwen vanuit hun geest. Je leert hoe je heel makkelijk op je werk of thuis een heel diepe ontspanning kunt vinden in jezelf, waardoor je die energie meer opbouwt.

En wat wordt er dan gevisualiseerd?

Elisabeth: Bijvoorbeeld ‘herstel hormonale balans’. Je geeft daarbij een instructie aan het onderbewuste. Uiteindelijk regelt je oer-brein alles, ik hoef nu ik met jou praat niet na te denken dat ik mijn hart moet samentrekken. Er is ergens een programmaatje wat dat aanstuurt. Ik kan dan de programmaatjes op zo’n manier aansturen dat ik ze de instructie geef om de hormoonhuishouding – niet alleen de geslachtshormonen – weer optimaal te herprogrammeren.

Hoe doe je dat precies?

Elisabeth: We hebben bijvoorbeeld een visualisatie die letterlijk ‘herstel hormonale balans heet’. Die heb ik ingesproken, dus die krijgen mensen op mp3 mee en daar kunnen ze thuis dagelijks naar luisteren.  Als ze dat doen merken ze dat bijvoorbeeld hun eetlust verbetert of dat ze eerder voelen wanneer ze verzadigd zijn, of dat de melatonine in een betere golfbeweging komt waardoor ze beter slapen. Of dat de geslachtshormonen beter met elkaar samenwerken waardoor de cyclus regelmatiger wordt. Of dat de cortisol minder wordt waardoor er minder stress wordt ervaren. Het werkt ontzettend mooi.

Dan zie je mensen na een week terugkomen en zo iets hebben van, wouw, ik sliep heel slecht en bam, mijn geest kwam in mijn lijf en ik kon goed slapen, ik merkte dat ik minder PMS heb of… Het is gewoon fantastisch wat daar gebeurt.

Gaan jullie daar de eerste keer direct mee aan de slag of is de eerste keer alleen een intake?

Daniëlle: De eerste keer bij mij is naast de intake ook acupunctuur en visualisatie. Het hangt van de persoon af en het verhaal wat ik precies doe met de visualisatie. Heeft iemand heel veel verhaal dan is er de eerste keer geen tijd voor een heel lange visualisatie. Dan is het ook heel belangrijk om het verhaal eerst te vertellen, om het te uiten. Dan laat ik ze daarna meestal een ademhalingsoefening doen, zodat ze hun lichaam gaan voelen, hun onderbuik gaan voelen…

Elisabeth: Ik doe één ding anders, ik prik de eerste keer namelijk nooit. Ik gebruik speciale acupunctuur-plakkers omdat ik vaak cliënten krijg die ontzettend sensitief zijn. Die zijn op een bepaalde manier eigenlijk overprikkeld. En als er dan al een heel verhaal is en nog allemaal andere prikkels, dan word het teveel. Dan plak ik de plakkers op bepaalde acupunctuurpunten, ik vertel waarom ik dat doe en wat ik verwacht dat het doet. Dan zie je mensen na een week terugkomen en zo iets hebben van, wouw, ik sliep heel slecht en bam, mijn geest kwam in mijn lijf en ik kon goed slapen, ik merkte dat ik minder PMS heb of… Het is gewoon fantastisch wat daar gebeurt.

Bekijk hier alle artikelen van Daniëlle en Elisabeth

Vitamine D en omega 3

Elisabeth en Daniëlle

Intuïtie, Yin en Yang

Elisabeth en Daniëlle

Misschien vind je dit ook interessant